Произвели сме 57,5 хил. т сирене през 2017 г.

Агрозона
Агрозона
1 Минути

Произвели сме 57,5 хил. т сирене през 2017 г. Това показват данни на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ). Общо 146 114 тона са заквасените млека, 70.9 милиона литра течни пакетирани млека и 24 458 тона кашкавал. Заквасените млека са с 8.7 % повече спрямо 2016 година, бялото саламурено сирене – с 8.6% повече, а кашкавалът се увеличава с 16.7% повече. Най-съществено е увеличението при натуралното обезмаслено кисело мляко (+375.7%) и при кашкавала от други млека, различни от кравето и овчето (+56.3%). Топените и пушените сирена са с 40.3% по-малко спрямо 2016 година.

През 2017 година по данни, предоставени от млекопреработвателните предприятия, освен посочените по-горе количества сурови млека, в производството на млечни продукти са вложени допълнително 20.1 милиона литра сурово мляко, постъпило от държави членки на ЕС и трети страни, 792 тона концентрирано мляко, 4 133 тона мляко и сметана на прах, 7 656 тона млечен концентрат и 1 592 тона други междинни продукти (сметана, суроватка, закваски).

Avatar photo
Автор: Агрозона
Agrozona.bg e информационен сайт, който представя последните новини и анализи в сектор „Земеделие”, Хранително-вкусовата промишленост и предприемачество в селските райони. Тук ще откриете полезна информация, свързана с възможностите за национално и европейско финансиране на българските фермери, промени в българското и европейското законодателство и тенденциите в селското стопанство в България, Европейския съюз и по света.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА