Произвели сме 57,5 хил. т сирене през 2017 г. Това показват данни на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ). Общо 146 114 тона са заквасените млека, 70.9 милиона литра течни пакетирани млека и 24 458 тона кашкавал. Заквасените млека са с 8.7 % повече спрямо 2016 година, бялото саламурено сирене – с 8.6% повече, а кашкавалът се увеличава с 16.7% повече. Най-съществено е увеличението при натуралното обезмаслено кисело мляко (+375.7%) и при кашкавала от други млека, различни от кравето и овчето (+56.3%). Топените и пушените сирена са с 40.3% по-малко спрямо 2016 година.
През 2017 година по данни, предоставени от млекопреработвателните предприятия, освен посочените по-горе количества сурови млека, в производството на млечни продукти са вложени допълнително 20.1 милиона литра сурово мляко, постъпило от държави членки на ЕС и трети страни, 792 тона концентрирано мляко, 4 133 тона мляко и сметана на прах, 7 656 тона млечен концентрат и 1 592 тона други междинни продукти (сметана, суроватка, закваски).