Проф. Мермерски: Доматите трябва да се консумират само в прясно състояние

Георги Узунов
Георги Узунов
5 Минути

Българинът трябва да се прекланя най-вече пред плодовете, зеленчуците, гроздето, бобовите култури, меда, млякото. Това е съвет на проф. д-р Христо Мермерски, автор на 31 книги в областта на целебното и здравословно хранене, народната и природната медицина. Някои от книгите на професора, плод на 6 десетилетие научна работа, са преведени в САЩ, където се радват на голям интерес. Особено интересно е виждането на проф. Мермерски за доматите. Лечебните качества на доматите са многобройни, затова трябва да се консумират в изобилие, предимно в прясно състояние.

Доматите са естествен резервоар на витамин С и провитамин А (бета-ка-ротин).

По съдържание на Витамин С не отстъпват както на лимоните, така и на кайсиите. Само в 100 грама домати се съдържа каротин, достатъчен да осигури 50 процента от нуждите на човешкия организъм. Доматите съдържат и значителни количества от витамините К, РР, В1, В2, В3, В6 и фолиева киселина. В тях има цяла поредица от соли на калия, калция, фосфора, медта, цинка и йода.

Лечебните качества на доматите са многобройни, затова трябва да се консумират в изобилие, предимно в прясно състояние.

  1. Високото съдържание на голям брой микроелементи прави доматите отлична храна при болни от диабет.
  2. В състава им има органични киселини, фитонциди, белтъчини, целулоза, пектинови вещества. В голямо количество са ябълчената и лимонената киселина. Освен че възбуждат апетита, те активизират и процесите в храносмилателната дейност.
  3. Доматеният сок има много благоприятно действие при хора с високо кръвно налягане, при изтощения и претоварване на нервната система.
  4. Доматът действа и бактерицидно, като унищожава различни видове вредни микроорганизми. Заради това му действие в народната медицина препоръчват доматения сок за лечение на гнойни рани
  5. Доматите са със силно изразено антиоксидантно действие. Това се дължи на високото съдържание на каротиноиди, флаваноиди и фенолови киселини. Биоактивните вещества са със силно изразено противораково действие. Предпазват кръвоносните съдове от запушване и предотвратяват развитието на атеросклероза, инфаркт и инсулт, предпазват очите от перде.
  6. Лечебното действие на доматите се дължи на богатото им съдържание на витамини и минерални соли, което ги прави добра храна при проблеми с черния дроб, бъбреците и при запек. През 18-и век в Европа ги смятали и за афродизиак.
  7. Доматите понижават риска от рак. Научно изследване, проведено с 14 000 мъже от САЩ и 3000 в Норвегия, е установило, че консумацията на домати, зеле или моркови над 14 пъти месечно рязко намалява опасността от ракови заболявания.
  8. Полезните съставки в домата са великолепно средство за очистване на организма от вредните вещества и зареждането му с най-важните витамини, минерални соли и органични вещества.
  9. С високото си съдържание на калций доматите укрепват костите и формирането им в тялото. Полезни са и за поддържането на здравето на зъбите.
  10. Доматите правят чудеса с кожата. Нанасянето на доматен сок или натъркването с половинки домати свива порите, изравнява цвета и възстановява блясъка и здравия вид на кожата. Съвременната медицина препоръчва доматите в диети при различни заболявания:

 

  1. При изтощена нервна система.
  2. Предотвратяват развитието на тумори и рак.
  3. Против високо кръвно налягане.
  4. Забавят развитието на атеросклерозата.
  5. Подобряват дейността на черния дроб и бъбреците.
  6. Предотвратяват развитието на запек.
  7. Намаляват нивото на лошия холестерол, с което предотвратяват запушването на кръвоносните съдове.
  8. Консумацията на голямо количество домати предотвратява инсулта и инфаркта.
  9. Предпазват очите от перде и влошаване на зрението.
  10. Смятани са за афродизиак – увеличават половата потентност.

Полезните съставки в домата са великолепно средство за очистване на организма от вредните вещества и зареждането му с най-важните витамини, минерални соли и органични вещества. Доматите са противопоказна храна при болни от диабет, киселини в стомаха, гастрит и язва. При тези заболявания преди консумация на домати трябва в сока им да се сложи 1 чаена лъжичка сода бикарбонат.

Важно е да знаем

  1. Доматите са един от най-ценните зеленчуци, защото съдържат, заедно с морковите, почти всички витамини, минерални соли и антиоксиданти.
  2. Най-голям лечебен ефект доматите имат консумирани като салата в комбинация с лук, чесън, чушки и други зеленчуци или като доматен сок.
  1. Пресният доматен сок е богат на натрий, калций, калий, магнезий – важни за всички системи на човешкото тяло.
  1. Домати не трябва да се ядат варени и консервирани, както и като сосове, в които има нишесте или захар, защото при някои случаи, особено при хора с подобно предразположение, се образуват камъни в бъбреците.

Източник: Марица

 

Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА