Опасността от слани идва с настъпването на месец октомври. През месеца трябва навременно да се приключи беритбата на домати, пипер, зелен фасул и др. Недоузрелите домати да се прибират и се съхраняват в помещения при температура 10-12 С.
През първата половина на месеца се засажда салатата и марулята за консумация през пролетта. В края на октомври или най-късно началото на ноември се прибира праза. Зимната ряпа не е много трайна, затова трябва да се прибере когато наближат големите студове. През втората половина на октомври започва прибирането и на целината. Важно е прибирането да стане преди почвената повърхност да започне да замръзва, което означава, че може да се извърши и към края на месеца в зависимост от климатичните особености на конкретния район.
Площите, от които реколта вече е прибрана, трябва да се почистят от растителни остатъци и да се извърши дълбока оран. Преди оранта се извършва есенното торене. Внасят се органични и минерални торове. Най-добре е количеството на внесените торове (торовата норма) да се определи след агрохимичен анализ на почвата и в съответствие с изискванията на планираната за отглеждане култура. Агрохимичен анализ на почвите се извършва в лицензирани лаборатории. С такава разполага и Националната служба за съвети в земеделието.