През 2024 г. нова лаборатория на БАБХ ще започне работа на ГКПП „Капитан Андреево“

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

В момента пробите от пратките на границата се изследват в лаборатория в столицата

В началото на новата 2024 година се очаква да бъде завършена новата лаборатория за целите на официалния контрол за извършване на изпитвания на пестицидни остатъци на ГКПП „Капитан Андреево“, стана ясно по време на пресконференцията относно отчета за работата на екипа на Министерство на земеделието и храните. Към момента проби за целта на официалния фитосанитарен контрол на граничния пункт не могат да бъдат изследвани, тъй като частната лаборатория, която извършваше тази дейност там е с прекратен договор от страна на държавата след дълги спорове между двете страни. Пробите, които се взимат от инспекторите на БАБХ на граничния пункт се превозват до София, където се изследват в държавната лаборатория към БАБХ. В последните месеци капацитетът на лабораторията в София е оптимизиран и увеличен, стана ясно още от екипа на МЗХ. В момента в София могат да бъдат изследвани 80 проби за денонощие, докато преди това капацитетът бе 50 проби за 24 часа. Увеличен е и броят на проверяваните камиони – от 350 на 450 до 500 за едно денонощие.

През тази година депутатите приеха и изменение на законодателството, според което на граничните пунктове в страната частни оператори няма да имат право да изграждат лаборатории за нуждите на официалния контрол. Подобни изследвания ще може да прави само държавата.

По отношение на заболяванията сред животните, които през последните месеци са най-значими за животновъдството – Африканската чума по свинете и птичият грип, са разработени са планове за надзор и контрол на африканска чума по свинете и птичи грип за периода 2024-2026 г. Осигурени са и ваксини за контрол на здравеопазване на животните съгласно националната програма.

 

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама