За първи път в ЕС френската компания Gourmey поиска разрешение преди пускане на пазара на лабораторно отглеждан гъши дроб в 27-членния блок. Това се случи на фона на разгорещен дебат сред европейските правителства относно лабораторно отглежданото месо.
Френската компания Gourmey, базирана в Париж и специализирана в култивирани храни, направи исторически ход, като подаде заявление за разрешение преди пускане на пазара на своя лабораторно отглеждан гъши дроб в Европейския съюз (ЕС).
На 26 юли Gourmey обяви, че е подала заявление за разрешение за своя клетъчно базиран патешки продукт. Искането е отправено не само към органите за безопасност на храните в ЕС, но също и в Швейцария, Обединеното кралство, Сингапур и САЩ. Водещият продукт на компанията е описан като „нов избор за почитателите на гъши дроб“.
Какво представлява култивираното месо?
Култивираното или отглеждано в лаборатория месо се произвежда чрез използване на проба от истински животински клетки, които растат в богата на хранителни вещества среда, образувайки мускули, мазнини и съединителни тъкани. За разлика от традиционните методи, Gourmey твърди, че не използва никакви компоненти с животински произход по време на отглеждането. Това прави техния гъши дроб напълно веган и cruelty free.
Лабораторно месо и противоречия в ЕС
Месото, отгледано в лаборатория, се регулира в ЕС като „нова храна“. Това включва продукти, които не са присъствали значително в диетите на европейците преди май 1997 г. За да пуснат нова храна на пазара в ЕС, компаниите трябва да подадат заявление за разрешение до Европейската комисия.
Въпреки това, министрите на земеделието на Франция, Италия и Австрия представиха бележка до Съвета на ЕС през януари. С нея те поставиха под съмнение дали регламентът за новите храни е подходящ за култивирано месо. Те призоваха за по-строга оценка на тези продукти и за специални насоки за тяхното одобряване, подобни на тези, използвани за нови лекарства и фармацевтични продукти.
Бележката, подкрепена и от още девет страни членки, призова Комисията да започне „обществена консултация“ относно месото, отглеждано в лаборатории. Унгария, която пое ротационното председателство на Съвета на ЕС на 1 юли, предложи дебат относно възможното отрицателно въздействие на новите храни върху европейските кулинарни традиции. Будапеща подчерта значението на традиционното фермерско производство и отбеляза скептицизма на гражданите към новите видове храни.