С 10% по-малко са реколтираните лозя с червени винени сортове през 2018 г спрямо 2017 г, като се наблюдава намаление на обработените терени в почви всички райони с изключение на Североизточния и Южния централен район, където е налице увеличение съответно с 16% и 2%, съобщава новият Аграрен доклад на Министерство на земеделието, храните и горите (МЗХГ) за 2019 г. Общо в страната през 2018 г червените лозя се равняват на 18 055 ха, като през 2017 г. те са били 20 159 ха. Най-голямо е намалението на обработваните с червени винени сортове площи в Югозападния район, където от малко над 3 хил. ха през 2017 г. те са спаднали с близо 1000 ха година по-късно. При белите винени сортове намалението на реколтираните площи е общо с 5% за страната, като най-значително е в Югозападния и Северозападния район, съответно с 58% и 33%. От 11 826 ха през 2017 през 2018 г те са 11 327 ха. С 200 ха белите винени лозя са намалели в Северозападния район, с 300 ха в Североизточния и наполовина в Югозападния.
При десертните сортове лозя общо реколтираните площи са с около 9% по-малко спрямо 2017 г, като най-чувствително е намалението в Североизточния район – около 36% и в Северозападния – около 26%.
Общото производство на грозде (лозя и асми) в страната през годината възлиза на 195 470 тона, което е с 3% под нивото от 2017 г. В Югоизточния район са получени 81 363 тона винено грозде, а в Южния централен район са добити 54 649 тона. На трето място е Североизточният, откъдето е получено 14 235 тона винено грозде.
Десертното грозде, получено в страната, се равнява на 11 828 тона, като с най-добрите постижения се отчитат Южен централен, Югоизточен и Югозападен район.