Преработватели: Сроковете на саламите се скъсяват, влагаме по-малко сол

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

„Клиентите стават все по-взискателни и търсят продукти с намалено съдържание на сол, защото всички говорим за диетично, здравословно хранене. Вкусът на българина се промени относно съдържание на сол, съдържание на консерванти и др., затова ние следваме европейската тенденция“, коментира специално за „Агрозона“ Владимир Орманлиев, продуктов мениджър на „Еко мес“ по време на изложението “Месомания”, което се провежда в столицата до 9 ноември. Тъй като солта е основният консервант във всички продукти, корекцията в количествата й в колбасите налага и промяна на сроковете на използване на продуктите. „Сроковете не са чак толкова големи, което означава, че продуктите са по-пресни“, допълни Орманлиев.

„Българинът все повече предпочита да експериментира, но не трябва да забравяме и старите вкусове, които не се пренебрегват“, допълни още специалистът. През последните години тенденцията сочи, че клиентът става все по-взискателен, което кара всички производители да бъдат по-внимателни към това, което вършат.

„Наблягаме на пресните месни суровини и купуваме всичкото месо, като част от него е родно, но в последно време избягваме да използваме българско заради болестта Африканска чума по свинете, но проблемът вече намира решение“, допълни Орманлиев.

От „Еко мес“ предлагат залагат на нови сурово-сушени продукти в естествени черва, при които съхненето и зреенето стават с по-различен начин. Върху обвивката на продуктите се развива благородна плесен, която допринася за автентичния и неповторим вкус на продукта.

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА