Предлагат по-високо съдържание на арсен във фуражите

Георги Узунов
Георги Узунов
2 Минути

В определени фуражни суровини трябва да се повишат допустимите нива на арсен. Това е посочено в мотивите към Проект за изменение на максимално допустимите концентрации на нежелани субстанции и продукти във фуражите, публикуван за обществено обсъждане.

Според данните на компетентните органи в сектора на фуражите, допустимата граница от 2 mg/kg арсен във фуражни суровини от растителен произход не е постижима за конкретни продукти, а именно леонардит и торф. Поради това максимално допустимата граница за общото количество арсен в тези фуражни суровини се повишава, за да се гарантира снабдяването с тях, посочват вносителите на промените.

Също така има предоставени данни по отношение на общата максимално допустима граница от 30 mg/kg за арсен във фуражни добавки от функционалната група на съединенията на микроелементи, която не е постижима за микроелемента диманганов трихидроксид хлорид. Поради това тя също се повишава, въз основа на данните.

Оказва се също така, че фоновото наличие на флуор във варовити морски водорасли в някои случаи надвишава определената максимално допустима граница. Поради това е целесъобразно да се увеличи максимално допустимата граница от 1 000 mg/kg на 1 250 mg/kg. Тези увеличения е доказано, че не оказват неблагоприятно влияние върху здравето на животните и общественото здраве, тъй като определената за арсен максимално допустима граница в допълващи и пълноценни фуражи остава непроменена.

Някои фуражни суровини, които принадлежат към категорията „риба, други водни животни и продукти, получени от тях“, се пускат на пазара като консервирани влажни фуражни суровини, използвани директно за хранене на кучета и котки. Тъй като консервираните влажни фуражни суровини заменят комбинираните фуражи, е целесъобразно по отношение на тях да се прилага същата максимално допустима граница за живак като при комбинираните фуражи, предвид факта, че тази промяна не влияе неблагоприятно върху здравето на животните.

Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА