Празнуваме Сретение Господне, Петльовден

Лилия Александрова
Лилия Александрова
1 Минути

На четиридесетия дни след рождението си Иисус бил занесен в Йерусалимсия храм, за да бъде посветен на Бога съгласно Мойсеевия закон. По същото време също Светата Божа майка преминала ритуално пречистване и принесла жертва две гургулици.

Духом просветен, в храма отишъл праведният старец Симеон, който поел детето и предсказал, че Исус Христос ще стане спасител на човечеството.

В народния календар 2-и февруари е денят, в който се срещат зимата и пролетта. На този ден става и разпределянето на селскостопанската работа за идващите пролетно-летни дни. Празникът се смята за аналог на обичая Бабинден, а според някои изследователи е наследник на древен славянски празник в чест на лова и пчеларството, на който се приема новата генерация ловци.

Имен ден имат Радост, Радостина, Радостин, Драго, Драгомира, Драгомир, Ралин, Ванеса, Радина, Радослава, Радослав, Средка, Средко, Сретен.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА