Правилата за производство на биологично вино влизат в сила днес

Златко Златков
Златко Златков
3 Минути

От днес, 1 август2012 г., влизат в сила правилата за производство на биологично вино. Това съобщиха от Министерството на земеделието и храните.

Идеята за създаване на специфични правила за производството на биологично вино датира от 1991 г., когато е издаден първият регламент за биологично производство в Европейския съюз. От 2000 г. няколко страни извън ЕС (САЩ, Австралия, Канада и др.) създават и прилагат законодателство в областта на  производството на биологично вино.

При изготвянето на Регламента за производство на биологично вино са били преодолени множество трудности, свързани с това, че: виното в Европа се произвежда в много и различни една от друга географски области с традиции; биологично вино трябва да отразява принципите на биологичното производство и да съхранява автентичността на прилаганите практики. Освен това е имало дългогодишния дебат между производителите на вино във фамилните ферми и представители на промишлени преработватели на вино.

Съгласно разпоредбите на новия Регламент, биологичното вино е произведено от биологично грозде при прилагане на определени технологични практики. Новите изисквания са свързани с прилагане, при ограничени условия, на някои от енологичните практики и процеси, които са широко разпространени и засега нямат алтернатива, като: топлинна обработка, филтриране, обратна осмоза, използване на йоннообменни смоли. Изключени са практики, които са подвеждащи по отношение на истинската същност на биологичното вино, като: концентрация със студ, намаляване на алкохолното съдържание, десулфитиране чрез физични методи, електродиализа и използване на катионни обменители.

В Специална глава от Регламента са описани разпоредби за максималните граници на влаганите във виното сулфати с 50 mg/L по-ниски в сравнение с конвенционалните вина за червено, бяло и розе при съдържание на остатъчна захар по- ниско от 2 g/L. За всички останали вина има намаление от 30 mg/L в сравнение с конвенционално произведените вина.

Новите правила за производство на биологично вино са свързани с ясното разграничаване на използваните практики при производство на биологично вино от биологично грозде и дава гаранции на потребителя.

Биологично произведеното вино, реколта 2012, при спазване на разрешените от Регламента енологични практики и изисквания, ще има правото да носи биологичното лого, като всички пакетирани биологични продукти. Логото е задължително за поставяне върху биологичните храни и напитки от 01.07.2010 г. за всички продукти, произведени в Eвропейския съюз.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
ЕТИКЕТИ:
Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама