Прасетата сънуват като хората и помнят случки по 7 години

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Противно на представите ни, оказва се, че прасетата са високо интелигентни, чисти и социални животни. Смята се, че те са дори по-умни от кучетата, като се класират на трето място след маймуните и делфините, споделят от Ladyzone.

Ето и още интересни факти за големите розови прасета:

 1. Изследвания показали, че прасетата сънуват като хората. Те имат много добра памет и могат да помнят случки за период от цели 7 години.
 2. Кожата и органите на прасето много наподобяват човешките. Учени правят дори опити за трансплантация на свински органи за нуждаещи се хора. За тази цел обаче използват генетично изменени животни.
 3. Прасетата могат да тичат с 17 километра в час.
 4. Квиченето на прасето може да стигне 115 децибела, което е 3 децибела по-силно от свръхзвуков самолет. По време на война прасетата били използвани като оръжие. Александър Велики се възползвал от силното квичене на прасетата, за да изплаши слоновете по време на битка.
 5. Прасето е 12-ят символ в китайската астрология. Той е свързан с щастие, честност и мъжественост.
 6. Добри плувци са. На Бахамските острови има определени зони, където хора могат да плуват с прасета. Плуващите прасета са туристическа атракция.
 7. Новородените прасенца разпознават гласът на майка си, когато са на едва 2 седмици. Докато кърмят, майките прасета пеят на малките си.
 8. Те имат изключително силно обоняние, някои фермери даже ги използват, за да намират ценните гъби трюфел.
 9. Прасетата постоянно комуникират помежду си. Когато грухтят, те всъщност си говорят.
 10. Противно на представите ни, прасетата всъщност са чисти животни. Ако разполагат с достатъчно пространство, за го разделят на отделни сектори, наподобяващи стаи. В дъното обикновено се намира „тоалетната“, ясно разделена от „хола“ и „кухнята“. Те се въргалят в кал единствено, за да охладят телата си и да се предпазят от насекоми.
 11. Прасето е най-консумираното животно в света. Китайците консумират средно 41 килограма свинско месо на човек годишно.
Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements