Висока температура може да убие вируса при готвене
Вирусът на Африканската чума по свинете (АЧС) не е опасен за хората. В търговската мрежа е изключено да има заразено месо с АЧС, съобщи д-р Александра Митева, началник отдел „Здравеопазване на животните“ в БАБХ.
Месото в никакъв случай не е опасно за хората, хората не боледуват от това заболяване, но това не бива да успокоява обществото, тъй като човешкият фактор е един от основните за разпространение на вируса на АЧС, каза д-р Любомир Кулински, директор Дирекция „Контрол на храните“ в БАБХ. От обявяването на заболяването в индустриалния свинекомплекс в с. Бръшлен са предприети мерки по т. нар. обратни проверки. Те предвиждат да бъде проследено движението на животните в рамките на последните 35 дни, в кои кланици са били разпределени за обработка, на коя дата са заклани, колко е полученото от тях месо и какво е произведено от него. Д-р Кулински съобщи, че проверките на 6-те кланици, към които са насочени свинете от свинекомплекса в Бръшлен, вече са започнали. „Това, което се намира на територията на кланиците, законодателството дава две направления за действие: или високотермична преработка, която да убие вируса на АЧС, или унищожаване в екарисажи. Трети вариант нямаме и така ще подходим“, категоричен бе експертът. Пред „Агрозона“ специалистът обясни, че за убиване на вируса на АЧС във вътрешността на месото температурата трябва да достигне 80 градуса.
Още по темата: Прясното зърно не става за храна на прасетата
Свинекомплексът в Бръшлен пламна от АЧС, 40 000 прасета ще бъдат евтаназирани