Повишете плодородието на почвата по три начина

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Кой от тях е най-подходящият за вас

Замърсяването на почвата е един от основните проблеми, които стоят пред днешното земеделие. В малкото стопанство запазването на добрите качества на субстрата е въпрос на стопанина и ако той не иска да използва синтетични хранителни вещества, ще му се наложи да прибегне до народните методи за повишаване на плодородието. Кои са най-разпространените начини?

Дъждовните червеи. Тези жители на почвата могат да ви бъдат от полза. Чрез преработката на субстрата те гарантират отлична реколта и екологично чисти продукти. Освен това те не могат да разпространят болести и при подходящи условия в 1 куб. метър почва могат да живеят до 500 екземпляра. Трябва само да им осигурите влажност в субстрата, която да е 75-85%. Вашият ангажимент е да поливате терена редовно. Благодарение на работата на дъждовните червеи почвата ще стане рохкава и със ситни частици, което гарантира високото й качество.

Органичните торове също могат да са ви от полза, когато искате да осигурите естествено плодородие на субстрата в градината си. Има различни варианти за приготвянето им. Класиката е в компоста. Той може да се приготви в специален контейнер или яма, като за целта се събират остатъци от здрави растения, овощни клонки и органични отпадъци. Срокът за узряване на компоста е около година, след това можете да го използвате за торене.

Можете да облагородите почвата и като осигурите течна добавка. За тази цел съберете в бидон различни остатъци от билки и треви – глухарче, детелина, коприва, врабчови чревца и др. Наситнете добре растенията и ги залейте с вода. Оставете течността да ферментира на топло място и след това използвайте като на всяка част от разтвора добавите по 9 части вода. Разсипете течността около корените на растенията.

Сидератите са вълшебни растения, които могат да свършат идеална работа за плодородието в градината. Те имат способността за повишат качеството на почвата, да я направят по-рохкава и да осигурят кислород в дълбочина, както и достатъчно количество влага. Зелените торове все по-често започват да се използват в стопанствата, като на освободените площи се засяват полезни растения – бобови или житни, и след това те се закопават в земята.

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА