Производството на краве мляко в ЕС през 2017 г. се е повишило, въпреки че броят на кравите е намалял. Това показват данните на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство. Общо 2,7 милиона тона е било произведеното мляко – с 1,8% повече спрямо 2016 година.В същото време обаче кравите са намалели с 225 хиляди броя. Налице е подобрение на средната продуктивност за Съюза, допълват от САРА.
За старите страни -членки продуктивността е средно 7,4 тона, а за новите 5,4 тона на крава.Продължава увеличението на млечното стадо в Ирландия (48 000), Полша (23 000), Дания (10 000).Най-голямо увеличение в Европа има при говедата в Турция, с над половин милион, но в този брой са включени и значителен брой говеда за месо. Има признаци за възстановяване на производството във водещи страни производители в ЕС, като Германия и Франция. Холандия е единствената страна в ЕС, при която има значително намаление на млечното стадо със 129 хиляди глави, като това развитие е обусловено нормативно от агро-екологичните норми за емисиите на фосфати в ЕС.
Същевременно, производството на сурово мляко в САЩ през годината нараства с 1,4%. Големите производители в Океания също възстановяват производството си – Нова Зеландия (+0,9%), Австралия (+3%).
По-голямата част от изкупеното краве мляко в ЕС е преработено в сирене и други продукти с добавена стойност, поради по-високата възвращаемост, въпреки високите цени на маслото.На годишна база има ръст от 2% при произведените сирена. Увеличение има и при пълномасленото сухо мляко (+2,8%), кондензираните млека (+1,4%) и
сметаната (+1%). Намаление има при обезмасленото сухо мляко (-2,6%), млякото за пиене (-0,7%) и маслото (-0,4%).