Потреблението на зърнени храни ще се увеличи с 13% за 10 години

Георги Узунов
Георги Узунов
1 Минути

Потреблението на зърнени храни ще нарасне  с около 150 милиона тона или с 13% през следващото десетилетие. Това прогнозират  експертите на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) и Организация по прехрана и земеделие (ФАО). Оризът и пшеницата ще играят основна роля в този растеж.

Най-съществен фактор в прогнозираното нарастване на потреблението е растежът на населението. С най-бързи темпове това се случва в Африка, на юг от Сахара, и Южна Азия.

„За съжаление в най-нуждаещите се региони се очаква бавен растеж на доходите и следователно леко подобрение на техния хранителен статус”, предупреди заместник-генералният директор на ФАО за икономическо и социално развитие Максимо Тореро.  Резултатите показват общо намаляване на недохранването; с настоящите темпове на подобрение обаче няма да можем да постигнем целта на “Нулевия глад” до 2030 г. ”

„Прогнозата ясно показва, че търговията е от решаващо значение за глобалната продоволствена сигурност“, казва Кен Аш, директор на ОИСР за търговията и селското стопанство. „Регионите, които преживяват бърз растеж на населението, не са непременно тези, където производството на храни може да бъде увеличено по устойчив начин, така че е важно всички правителства да поддържат отворени, прозрачни и предсказуеми пазари на хранителни продукти.“

Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА