Потреблението на зърнени храни ще нарасне с около 150 милиона тона или с 13% през следващото десетилетие. Това прогнозират експертите на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) и Организация по прехрана и земеделие (ФАО). Оризът и пшеницата ще играят основна роля в този растеж.
Най-съществен фактор в прогнозираното нарастване на потреблението е растежът на населението. С най-бързи темпове това се случва в Африка, на юг от Сахара, и Южна Азия.
„За съжаление в най-нуждаещите се региони се очаква бавен растеж на доходите и следователно леко подобрение на техния хранителен статус”, предупреди заместник-генералният директор на ФАО за икономическо и социално развитие Максимо Тореро. Резултатите показват общо намаляване на недохранването; с настоящите темпове на подобрение обаче няма да можем да постигнем целта на “Нулевия глад” до 2030 г. ”
„Прогнозата ясно показва, че търговията е от решаващо значение за глобалната продоволствена сигурност“, казва Кен Аш, директор на ОИСР за търговията и селското стопанство. „Регионите, които преживяват бърз растеж на населението, не са непременно тези, където производството на храни може да бъде увеличено по устойчив начин, така че е важно всички правителства да поддържат отворени, прозрачни и предсказуеми пазари на хранителни продукти.“