Последен ден производителите на слънчоглед могат да кандидатстват за спешна финансова помощ

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
1 Минути

Бюджетът на помощта е 32 млн. лв.

Днес е последния срок, в който производителите на слънчоглед могат да кандидатстват за спешна финансова помощ – припомнят от фонд “Земеделие”. Бюджетът на помощта е 32 млн. лв.

Анализ на земеделското министерство показа, че производителите на слънчоглед са най- засегнати от украинския зърнен внос у нас. Затова и Брюксел насочва подпомагането си към тях. Финансова помощ ще получат регистрирани земеделци, чиито площи със слънчоглед са били допустими за субсидиране през миналогодишната кампания.

Определеният за България бюджет е 32млн 760 000 лв. като се допуска предоставяне на национално съфинансиране до 100% от европейските средства. Това допълнително национално финансиране обаче. ще бъде предоставено при наличие на средства в бюджета на Държавен фонд „Земеделие. Заявленията се подават до днес, а парите трябва да се изплатят до 30 септември.

Според производителите тази помощ е символична и няма да реши нищо, но все пак е признание, че пазарът е изкривен. Според асоциацията на зърнопроизводителите  площите със слънчоглед през миналата година са около 9 млн. дка.

Себестойността за отглеждане на 1 дка слънчоглед е около 230 лв., а разделена на всички – очакваната помощ е по 3,6 лв. на дка.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements