Помелото е истинска екзотика сред цитрусовите плодове, предлагани в магазините у нас. То се внася в България от близо 10 г. и напоследък е все по често предпочитано пред останалите плодове на щанда за цитруси.
За да сте сигурни, че помелото е узряло напълно, насочете вниманието си към тези с хубава жълта кора. Избягвайте плодовете с по тъмни петна или сбръчкане на кората в отделните участъци.
Най-лесният начин за консумация на помелото е, разбира се, като пресен плод.
В кулинарията обаче то се използва в зеленчукови салата със спанак или маруля, като гарнитура към рибни ястия, както и салата с морски дарове.
Полезни свойства на помелото
- Богатото съдържание на етерични масла и антиоксиданти и витамин C превръща помелото в полезен помощник в борбата с вирусните заболявания.
2. Много са доказаните антибактериалните свойства на помелото. Сокът от помело може да се прилага при лечение на хипертония, тъй като понижава високо кръвно налягане
3. Плодът действа профилактично срещу ракови заболявания. Помелото е и удачен вариант при диети за отслабване.
4. Китайците смятат, че дължат до голяма степен своята жизненост, младоликост и добра имунна система именно на помелото. Според тайландците пък помело лекува астма и туберкулоза, бори отлично рака и прави хората доволни и щастливи от себе си и живота.