Полша отстоява позицията си: Украинското зърно няма да влиза в страната след 15 септември

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
1 Минути

Страната получи и съгласието на ЕК за допълнителни форми на подпомагане на стопаните

Министърът на земеделието и развитието на селските райони Робърт Телус увери Сенатът на страната – Сейма, че украинското зърно няма да стигне до Полша след 15 септември. Отговаряйки на въпросите на депутатите, Робърт Телус призова фермерите да запазят спокойствие, пише Polskie Radio.

„Скъпи фермери, не слушайте онези, които искат още повече да унищожат полското селско стопанство. Премиерът Матеуш Моравецки и вицепремиерът Ярослав Качински дадоха да се разбере, че след 15 септември украинското зърно няма да стигне до Полша. Ще защитим полското селско стопанство. Това, което правят депутатите, е измама. Те искат да ви измамят, искат да унищожат още повече полското селско стопанство. Ние няма да позволим това“, каза той.

В същото време Полша получи съгласието на Европейската комисия да въведе допълнителни форми на подпомагане на земеделските производители, финансирани от държавния бюджет. Споразумението касае субсидии за семена, торове през 2023 г., пшеница и елда, както и програма за подпомагане на свиневъдите. Общият бюджет на помощта е повече от 7,4 милиарда злоти (около 1,85 милиарда долара).

 

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама