Половината от земеделците в Русенско работят с опасна техника

Златко Златков
Златко Златков
2 Минути

Половината от земеделците в района на Русе работят със самоделна и остаряла техника, която крие риск за здравето им, това е заключение на Инспекцията по труда, която е извършила проверки в областта на растениевъдството и животновъдството, предава БГНЕС. По думите на директора на Областната инспекция по труда Ирена Николаева нарушенията на безопасните и здравословни условия на труд са общо 122.

Сред най-често срещаните нарушения е необезопасяване на машините и съоръженията в ремонтните работилници на земеделските кооперации и земеделските производители. Техниката не отговаря на стандартите, тъй като голяма част от машините са ръчно правени и приспособявани – те са стари и липсват части, затова има много самоделна техника, посочва агенцията. При трактори, зърночистачки, шмиргели, компресори и др. са констатирани нарушения, а 7 от машините директно са спрени от работа.

Голям е и броят на нарушенията, които Инспекцията по труда е констатирала на работното време, което е свързано обаче с метеорологичните условия и характера на земеделската работа. Чести са случаите на работа по 14-16 ч. дневно, при които работодателите не са заплащали извънреден труд на работещите. Некоректни работодатели са санкционирани. През летния сезон механизаторите са най-добре платените сезонни работници. Възнаграждението на месец надхвърля средната работна заплата, отбелязват от инспекцията, без да посочват точна сума, но потвърждават, че тя превишава 1000 лв.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама