Половината реколта от български праскови заминава за пазарите в Букурещ и Констанца. Цената им на едро за пазара при северните съседи се движи между 50 ст. и левче за килограм, съобщи за „Агрозона“ Коста Петров, председател на сдружение „Българска праскова“. Стоката стига за няколко часа до крайния продавач в добро състояние, освен това румънците не са така претенциозни като западния консуматор.
Реколтата от праскови през тази година ще бъде с 25-30 на сто по-малка в сравнение с миналата година. Заради студеното време по време на опрашването през пролетта е заложен по-малко плод, а след това градушките през май са ударили половината овошки. Стоката от тези градини става само за нектари, но не може да се реализира на свежия пазар, категоричен е експертът. Вместо обичайните 2,5-3 тона, стопаните на прасковени градини със сортове за преработка прибират в момента около 2 тона от декар. За прясна преработка пък добивите са около 1,5 – 2 тона, има едри плодове, но са ударени от градушките. Това е и причината да не се прави износ за далечни дестинации. „Разбрали сме се с колегите да не се прави експорт към по-северните дестинации – Варшава и другите полски градове, защото след седем дни търкаляне по пътищата плодовете ще изглеждат ужасно, а не искаме да губим добрите си партньори, уточни Коста Петров.