През този месец приключват кършенето и колтученето на лозите. След прошарването на гроздето внимателно трябва да започне прореждането на старите листа в основата на леторастите за по-добро проветряване и оцветяване на гроздето и за предпазването му от сиво гниене. Внимава се да не се откриват напълно засенчените дотогава гроздове и да не се намали много листната маса.
При нужда лозите се поливат, но не по-късно от средата на месеца или до началото на зазряването на гроздето.
През август започват да зреят ранните сортове, а към края на месеца и средно ранните. Беритбата се извършва, когато гроздето придобие специфичното за сорта обагряне на ципата, красив външен вид, приятен и характерен за сорта вкус и аромат.
Гроздето се бере в сухо време след вдигане на росата. Ако са паднали дъждове се изчаква да се изпарят водните капки по листата и зърната. В топлите дни е добре гроздоберът да се извършва сутрин и привечер. Набраното грозде се почиства от загнили, повредени и дребни зърна, като се внимава да се запази восъчният прашец по ципата.
Новозасадените лози се поливат и почвата около тях се обработва. През втората половина на месеца се извършва второто почистване на росните им коренчета, като купчините върху лозите повече не се възстановяват. До края на месеца в зависимост от валежите новите лози се пръскат срещу маната с бордолезов разтвор.