Новата политика на ЕС в областта на храните ще включва законодателни действия и ще има конкретни цели за намаляване на риска и използването на пестициди. Това потвърди еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидес пред парламентарната комисия по околна среда (ENVI).
Докато стратегията по-рано се смяташе за незаконодателна, Кириакидес каза на членовете на ЕП, че тя ще включва законодателни и незаконодателни действия с цел подобряване на устойчивостта на хранителната верига.
„Съществуват важни проблеми на гражданите и Комисията възнамерява да изложи реалистични цели и действия“, добави тя.
F2F ще бъде включена във водещата екологична политика на ЕС – Зелената сделка, и ще има за цел да направи цялата хранителна верига от производство до консумация по-устойчива и неутрална по отношение на въздействието си върху околната среда.
Сред приоритетите, които F2F ще реши, Кириакидес посочи „специфични цели за [намаляване на] както риска, така и използването на химически пестициди“ и „намаляване на използването на торове и антибиотици“.
Европейският селскостопански сектор е известен с производството на безопасни, питателни и висококачествени хранителни продукти, но също трябва да се превърне в световен стандарт за устойчивост, според новия комисар по безопасност на храните