Във Варна ще учат рибарите как се гледат стриди и бели миди

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

В него ще дава ноу-хау на всички, желаещи да инвестират в стопанства за отглеждане на деликатесните морски видове

Демонстрационен център за отглеждане на стриди, бели миди и други деликатесни черупчести морски видове ще бъде изграден във Варна, съобщи доц. д-р Галин Николов, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА).  Подобен център е планирано да има в Бургас, като той ще бъде специализиран за изкуственото производство на калкан, допълни експертът пред в. “Черно море”. Предложението на ИАРА е одобрено от Генералната комисия по рибарство за Средиземно море и Черно море по време на последното заседание, което се проведе в Атина.

В рамките на заседанието на Генералната комисия за председател на работната група за Черно море е избран изпълнителният директор на ИАРА . По негови думи не било лесно да убедят страните, членки на ГК, в необходимостта от изграждането на демонстрационни центрове, но в края на годишната среща на Научния комитет по аквакултурите в Малага, все пак получили одобрение за реализацията им. Даден е старт и за изграждането на центровете, което може да приключи още през 2020 година.

“Целта на тези центрове ще бъде да дават ноу-хау на всички желаещи да правят стопанства, за тези деликатесни видове, споделя д-р Николов. Досега развитието на аквакултурите в нашите морски води беше ограничено  до отглеждането на черна мида и по крайбрежието ни вече има десетки такива ферми, което не е случайно. Отдавна у нас има изпитани технологии за производството на черна мида. В същото време обаче редица фактори и особености на черноморското ни крайбрежие (липсата на лагуни и други подходящи места) кара специалистите да бъдат скептични, че и други видове могат да бъдат изкуствено отглеждани в морето. Развитието на технологиите вече дава нови възможности и сега идеята на демонстрационните центрове е да докажем пред бизнеса, че може да печели и от такива аквакултури като стриди, калкан, без да рискува, инвестирайки в тяхното производство”, обяснява д-р Николов.

Мястото за изграждането на демонстрационния център във Варна все още не е уточнено, но ще се разчита на опита на вече създадената ферма за стриди в Кранево.

Стридите още не са толкова популярни у нас, но с отварянето към европейския пазар, където те са възприемани за луксозна храна, те стават все по-търсен морски дар както от ресторантите, така и от магазините. Освен месото, ценни са и  черупките им, защото съдържат до 90% калций и са ценна суровина за производството на биохранителни добавки и лекарства.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА