Почвата е новото злато

Георги Узунов
Георги Узунов
2 Минути

“Почвата е новото злато, трябва да я ценим и да я запазим “здрава” и за бъдещите поколения”. Това каза пред “Агрозона” проф. Георги Костадинов, ръководител на катедрата „Механизации и хидромелиорации“ в Институт по почвознание, агротехнологии и защита на растенията “Н. Пушкаров”. По време на АГРА 2018 проф. Костадинов представи иновативна технология за оползотворяването на отпадната биомаса  от лавандула за енергийни цели. “От дълги години работим по проблема и по пелетирането както на растителни остатъци, така и на животински. Пелетираме остатъци от животински произход с оглед да се използват за тор, който по-бавно се разлага и усвоява от растенията.”. Остатъците от царевичак и слънчоглед,се използват за горене в пелетни горелки.

Идеята за пелети от лавандулови остатъци идва поради голямото производство на етерични култури последните години. Институт “Н. Пушкаров” работи съвместно с Руския държавен аграрен университет и Московската селскостопанска академия “К. А. Тимирязев“ по осъществяването на тази идея. Пелетите са с минимално съдържание на прахова фракция и здравина над 90%, подходящи за изгаряне в пелетни горелки.

“Следващ етап е да се установят изгорелите газове и пепелното съдържание”, отбеляза професорът.

Най-новите разработки на Селскостопанската академия не спират до тук. Институт по зеленчукови култури представя домат “Алено сърце”. Уникалното на новия сорт е запазеният български вкус и аромат на зеленчука. По съдържание на вещества с антиоксидантно действие, сортът „Алено сърце“ превишава „Биволско сърце“. Друга иновация е уникалният сорт българска капия – Ивайловска, създадена от опитна станция по поливно земеделие – Пазарджик съвместно с Института по зеленчукови култури – Марица. Сортът е висококачествен – пиперът е по-едър и месест от останалите български сортове капии.  Най-новият български сорт от тип Капии се бели изключително лесно и е много подходящ за консервиране.

 

 

 

Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА