Петте най- полезни плода

Диляна Сувариева
Диляна Сувариева
1 Минути

Американски учени определиха пет плодове с най- голяма хранителна плътност. Те изследваха плодове и зеленчуци като установиха съдържащите най- значими количества витамини, минерали, фибри и протеини, съобщиха от Health day.

На първо място в списъка с полезните плодове се нареждат лимоните.  Много богати са на витамин С, като предпазват  от сърдечносъдови заболявания и подпомагат психичното равновесие.

Ягодите заемат второто място в класацията, а след тях  са портокалите, лаймът и розовият грейпфрут. Колкото и голяма слава да имат боровинките те са по-назад в класацията, къпините пък са шести. Следва белият грейпфрут.

Резултатите не означават, че боровинките или малините са за пренебрегване. Важно е плодовете да са с всички цветове на дъгата. Така се осигурява най-голямо разнообразие от хранителни вещества и фитохимикали, които не се изчерпват с витамините и минералите. Съществен критерий при избора е зрелостта на плодовете – когато те са зелени, хранителните им съставки са по-малко.

Учените от университета “Уилям Патерсън” са изследвали плодовете и зеленчуците за витамин В, включително тиамин, рибофлавин, ниацин, фолат, В6 и В12, вит. А, С, D, E и К, както и за калий, калций, цинк – общо 17 съставки, които са много важни за здравето.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Диляна Сувариева учи журналистика в УНСС. Тепърва започва да изгражда професионалния си опит в нашия сектор. Ресорите, с които работи са пчеларство, производство на плодове и зеленчуци. Има интерес и в темите туризъм, околна среда и храни.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама