Печена тиква на фермерския пазар пред МЗХГ

Георги Узунов
Георги Узунов
3 Минути
В първата есенна седмица на фермерския пазар на 26 септември ще има уханна и топла печена тиква. Разбира се, с   мед и орехи.  Дегустацията започва в 12 часа.

Специален гост на това издание на Фестивала е Биотиква ЕООД, които гледат тикви край Кубратово, Софийско.

Фестивалът „От нашата ферма – с любов за вас!“ се организира всяка сряда от 10,30  до 18,30 часа пред Министерството на земеделието.

Фестивалът предлага разнообразни фермерски и занаятчийски храни на малки производители от страната: краве, овче, биволско и козе сирене и кисело мляко, кашкавал, мед и пчелни продукти, сладка и  сиропи, яйца, прясно месо, занаятчийски хляб, ядки, печена тиква и тиквени семки, био вино, био оцет, био чай, био гъби шийтаке, сезонни плодове и зеленчуци, пресни и сушени билки и подправки, козметика, цветя. Редовно гостуват производители на сувенири и бижута.

Над 26 хил. лв. са необходими, за да организираш пазар на улицата. Разходите включват шатри, маси, хладилни витрини, покривки, разклонители, лампи и др. Това каза Стоилко Апостолов, директор на фондация Биоселена през миналата седмица по време на семинар за фермерските пазари в София.

Досега са проведени общо 62 събития на фермерски пазари. Общо 52 производители участват във фермерски пазари от 28 населени места. 30 са постоянните участници в пазара. предлаганите артикули са 326 на брой, от които 147 са биологично сертифицирани. Всяко събитие е с определена тематика и представяне на определен продукт или участник. Всеки производител подписва договор и правила за участие и провеждане на пазарите.

Първоначалната инвестиция, която трябва да направи фермерът, за да участва във фермерския пазар, е 11 500 лв. Между 100 и 200 лв. е разходът за еднократното участие в пазара. Общо 2 000 производители в страната са регистрирани за директни продажби във фермерските пазари.

На всеки 6 месеца се прави одобрение на схемата за разполагане на шатрите и оборудването, а заявлението за ползване на мястото се подава месец за месец. Това е свързано със сигурността и е едно от сериозните предизвикателства през организаторите на пазарите. Друго е, че са необходими специални условия за подготовка и регистрация на фермерите за производство/преработка и директни продажби. Необходима е също национална дефиниция и спазването й от всички фермерски пазари.

Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА