Пчеларите сами ще изследват остатъчните пестициди в меда

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Стопаните ще могат да ползват по един безплатен тест само в определени периоди от годината

Пчеларите ще могат да заявят едно безплатно изследване за остатъци от пестициди годишно по Националната програма за пчеларство 2020-2022 г. Това стана ясно от обнародваните изменения и допълнения по НПП за периода 2020-2022 г. в последния брой на Държавен вестник.

До този момент, допустими за подпомагане по мярка Г, дейност „Изследване на проби от хранителните запаси на пчелните семейства (мед, прашец) за остатъчни количества вещества от пестициди над пределните норми“ бяха сдружения на пчелари, регистрирани по ЗЮЛНЦ в обществена полза, както и признати групи и организации на производители на мед и пчелни продукти. С направените изменения и допълнения в бр. 84 на ДВ обаче става ясно, че  физически и юридически лица, регистрирани като земеделски стопани с пчелни семейства, също са сред допустимите кандидати.

Физическите лица, кандидати за подпомагане по тази мярка,  ще имат право на по една проба за периодите от 1 август 2021 г. до 31 юли 2022 г. и от 1 август 2022 г. до 31 декември 2022 г.

За да получат подпомагане по тази дейност, земеделските стопани трябва да отговарят на няколко условия, а именно пчелинът им е регистриран по чл. 137 от ЗВД, пробата да бъде взета съобразно утвърдена със заповед от изпълнителния директор на БАБХ методика, която се публикува на интернет страницата на агенцията и изпратена с протокол за вземане на проби по образец. Анализът на пробата от пчелен мед и прашец трябва да бъде извършен в акредитирана за дейността лаборатория.

Физическите лица, кандидатите за подпомагане по тази мярка,  ще имат право на по една проба за периодите от 1 август 2021 г. до 31 юли 2022 г.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements