Любимите пържени яйца са много популярна и обичана храна от много народи по света. Каква обаче е ползата от яденето на яйцата в суров вид, сварени или пържени. Недвусмислено може да се заяви, че яйцата е добре да се консумират в комбинация със супи, зърнени храни, зеленчуци и подправки.
За добро усвояване е добре да бъдат подложени на топлинна обработка. Не злоупотребявайте обаче с консумирането на пържени яйца, за да избегнете неблагоприятни ефекти. Яжте не повече от две яйца през деня и не непременно ежедневно.
Най- добре е яйцата да присъстват в менюто ви не повече от 3 дни седмично, това ще бъде напълно достатъчно, за да извлечете ползите от тях. Не забравяйте, че излишъкът от определени минерали и витамини в определени случаи може да навреди на човешкото тяло.
За хората, които спазват диета, пържените яйца не са най- добрият избор, тъй като са с високо съдържание на калории и с добавянето на масло тази цифра се повишава до неочаквани висоти. Особено пържените яйца са полезни в комбинация със зеленчуци, билки и ароматни подправки!
Комбинацията на яйца с продукти, с високо съдържание на фибри също е препоръчителна. Протеинът е много необходим на тялото ни за поддържане на мускулната тъкан, а фибрите за подобряване на храносмилането. В състава си яйцата имат много полезни витамини за зрението и здравето на очите. Витамин А предотвратява сухотата в очи, както и развитието на катаракта, укрепва ретината и подобрява цялостното им благосъстояние.
Мастните киселини в яйцата нормализират метаболизма и помагат за отслабване. Яйцата имат голяма витаминна стойност, заради която протеините се усвояват много добре. Те съдържат и аминокиселината лизин, която е необходима за растежа и е особено полезна за деца и юноши