Пълна предсказуемост в работата на МЗХГ обеща министър Порожанов

Георги Узунов
Георги Узунов
3 Минути

1 млрд. лв. ще влязат в сметките на фермерите до края на 2018 г.

Почти 2,5 млрд. лв. са изплатени към фермерите през календарната 2017 г., което е с близо 200 млн. лв. повече в сравнение с предходната година. Това каза министър Румен Порожанов по време на официално награждаване на фермер на годината.

„Плащанията бяха направени навреме. И през следващата година ще има предсказуемост в работата на министерство на земеделието, за да може земеделският сектор да продължи да работи добре.“, увери фермерите министър Порожанов.

Млад агробизнесмен за 2018 г. е Милена Митова, която благодари на баща си за подкрепата. Нейните най-големи фенове – синовете и, нямаха търпение да я поздравят за наградата.

Около 1 млрд. лв. ще влязат в сметките на фермерите до края на 2018 г. и те включват националната помощ за различни категории животни. Над 600 млн. лв. от тази сума ще отидат за ЕПП, а други 100 млн. лв. са договорени по ПРСР, обясни изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ Живко Живков.

Министърът разказа пред представителите на бранша, че се работи много усилено по закона за поземлените отношения.  По препоръка на Парламента в него се включват и темите с арендата и опазването на земеделското имущество. В средата на следващия месец ще  бъде качен окончателният вариант на проектозакона за обществено обсъждане.

„Очакваме  асоциациите и земеделците да имат активна позиция, така че да се получи един добър документ, за да има устойчивост в сектора”, заяви Порожанов. Относно обвързаните производства той обясни, че се е работило в посока на това да има по-голяма справедливост в плащанията – за плодове и зеленчуци, както и животновъдството, за да се покрива относително еднакъв процент от себестойността.

„Важна е темата за Общата селскостопанска политика, в момента дебатът тече. Основни теми, които ви вълнуват са таван на плащанията, процент обвързано производство, какъв ще е стратегическия план. В момента се подготвя заданието за т.нар. SWOT- анализ, който да изведе състоянието на всеки подотрасъл в сектора. Това ще е един изключително важен документ”, заяви още земеделският министър.  Той анонсира, че утре  с кръгла маса ще стартира кампания за промотиране на българските  храни. „Ние подкрепяме българските производители,  подкрепете ги и вие!“, призова министър Порожанов.

Собственика и управител на фирма “Хелга-Светла Стоянова” от Плевен си тръгна с голямата награда в конкурса Агробизнесмен на България за 2018 г. Вече 20 години Светла Стоянова ръководи една от най-успешните фирми в българското земеделие.


		
		
Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements