Овошките се събуждат за нов живот, будят се и вредителите

Паулина Йоргова
Паулина Йоргова
2 Минути

Всички овощни видове излизат от фазата на принудителен покой, дори когато сме имали големи студове в края на сезона като тази година. Растителните сокове вече се придвижват, пъпките набъбват, а при някои видове скоро ще започнат да цъфтят. В същото време започват да се развиват също така причинителите на болести и на неприятелите по овощните дръвчета. Това налага при установяването им над прага на икономическата вредност да се предприемат третирания с химически препарати. Ако второто зимно пръскане не е било извършено преди набъбването на пъпките поради ниски температури през февруари, това трябва да се направи в началото на март, преди да започне този процес. По време на преминаването на фенофазите се пръскат различните овощни видове.

Прасковите се режат по-късно.
Зимните резитби започват след студовете с ябълки, круши и дюли

Струпясването на ябълката, ранното кафяво гниене на костилковите, а и съчмянката са силно разпространени болести и това налага да се пръска редовно срещу тях. Много от вредните насекоми се срещат по-малко, затова срещу тях трябва да се пръска при установяването на наличието им, нещо повече, при надхвърляне на икономическия праг на вредност(ИПВ).

Този праг при анарзията например е 3% повредени пъпки в края на март, за червеният овощен акар е 10-15 зимуващи яйца на плодна клонка, за прасковената листна въшка е 8-10 нападнати клонки на 100 клонки. Инсектицидът срещу неприятелите може дасе добави към фунгицида срещу болестите, стига смесимостта им да е възможна и това да е посочено в указанията, съпровождащи препарата.

Паулина Йоргова е завършила икономика на аграрното производство в УНСС и вече повече от 20 години пише за бизнес и финанси, като селското стопанство винаги е било нейния любим ресор. Интересът към тази тематика е основната причина да стане част от екипа на „Агрозона“, където работи като главен редактор от април 2016 година. Развитието на българските села и животът на хората в тях са част от темите, които са свързани с личните и професионалните и интереси. Мечтае някой ден да се завърне към корените си в Добруджа и да работи за добруването на родния си край.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements