От третия опит: Депутатите избраха председател на Комисията по земеделие

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

С две гласувания и две прегласувания завърши успешно третият опит за избор на председател на Комисията по земеделието, храните и горите към Народното събрание.

След два неуспешни опита за избор на председател на Комисията по земеделието, храните и горите, депутатите днес гласуваха повторно ново предложение. Кандидатурата на бившият зам.-министър Иван Христанов бе отхвърлена два пъти в пленарна зала. Новото предложение за председател, което днес депутатите гласуваха бе Росен Костурков.

Костурков бе зам.-председател на Комисията по земеделие в 47-то Народно събрание.

Той завършва Образцова Математическа Гимназия в Пловдив, след което придобива магистърска степен инженер Електроника/Оптикоелектроника и Лазерна техника към Технически университет София, филиал Пловдив. В момента е докторант към УХТ Пловдив, катедра АИУТ, с тема на дисертационния труд в областта на енергийната ефективност на производствените предприятия.

„Любител съм на планинския туризъм и дивото къмпингуване. Другата ми страст са конете. Той не крие и кулинарните си увлечения – произвежда сирене, масло, кашкавал и трайни колбаси в домашни условия”, споделя Костурков във визитката си.

Поради липсата на кворум и мнозинство, предложението не бе прието по време на първото гласуване

Първото гласуване се състоя при регистрирани 137 народни представители, със 100 гласа „за“, 30 „против“ и 7 „въздържали се“. След това бе поискано прегласуване. Резултатите от него се различаваха в категория „против“, където този път бяха отчетени 0 гласа  „въздържали се“ 3-ма. Поради липсата на кворум и мнозинство, предложението не бе прието по време на първото гласуване.

Депутатите продължиха по дневния ред, като гласуваха предложение за избор на председател на Комисията по правата на човека, вероизповеданията и жалбите на гражданите. Резултатите от това гласуване показаха, че все пак има необходимият кворум и народният представител Мирослав Иванов от ПП направи предложение за повторно подлагане на гласуване предложението за избор на Росен Костурков за председател на Комисията по земеделие.

Последва второ гласуване и прегласуване

Така второто гласуване се проведе при регистрирани 216 народни представители, 98 гласа „за“, 83 гласа „против“ и 56 гласа „въздържал се“. Последва прегласуване, резултатите от които бяха: гласували – 197, за – 99, против – 84, въздържали се – 14. С това прегласуване предложението за избор на Росен Костурков за председател на земеделската комисия бе прието и завърши едноседмичната сага за избор на председател на Комисията по земеделие към НС.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА