От протеста: лозари настояват за нова стратегия и регистър

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Всяка година насажденията се стопяват с 30-40 хил. дка, алармираха от Националното сдружение на българските лозари

„Няма стратегия за сектор „Лозарство и винарство“, никаква политика. Ние когато правим лозя, ние ги правим за 25 години, но няма стратегия.

Отдавна има колеги, които намаляват стопанствата си. Ние намаляваме с по 30-40 хил. дка всяка година“, каза по време на протеста Атанас Василев, председател на Националното сдружение на българските лозари (НСБЛ) пред Министерство на земеделието.

„Събрали сме се да изкажем нашето несъгласие с политиката, която Министерство на земеделието води в сектора. Искаме да заявим, че искаме ясни критерии при които средствата се разпределят. Искаме това да става прозрачно и всеки един сектор да знае в действителност, когато си прави бюджета, на какво може да разчита“, допълни още той.

Според Василев трябва да има нов лозарски регистър, за да може да се види в действителност колко лозари останали. Той цитира данните, според които от 2 млн. дка с винени лозя през 1989 г, сега те заемат под 200 хил. дка.

 

От бранша настояха и лозарството да бъде обявено за приоритетен сектор. Те настояха и за оставката на изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното (ИАЛВ) Красимир Коев.

Според организаторите на протеста виненото лозарство през тази година е получило помощ от 102 лв на дка, а всички други браншове са получили по над 400 лв.

Те настояха и за по-сериозна държавна протекция по време на представянето на продуктите в търговските вериги, както и за засилен контрол на вноса на вино. Според председателя на НСБЛ държавата трябва да забрани и вноса на грозде по време на активната кампания по гроздобера у нас и реализацията на продукцията.

По време на протеста на среща с лозарите излезе цялото ръководство на Министерство на земеделието. Министър Гечев обеща на лозарите още по 18 лв./дка, които ще дойдат по третата кризисна помощ заради последствията от войната в Украйна, като заедно с това ще им се изплатят още по 32 лв./дка като доплащане към втората извънредна помощ за ликвидност на стопанствата заради войната в Украйна.

 

ЕТИКЕТИ: ,
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements