Събитие: От фермата до трапезата – влияние върху фермерите, потребителите и околната среда

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Събитие на тема “Стратегията от фермата до трапезата – Кои са политическите инструменти, необходими за постигане на целите?”, ще се проведе на 27 януари със съдействието на Euroactive.

Стратегията “От фермата до трапезата”, която очертава няколко цели за екологизиране на агрохранителния сектор на ЕС, предизвика дебат още с представянето си през май 2020 г.

Corteva Agriscience, препарати за растителна защита, Agrozona.bg

Риск от намаляване на производството на храни в ЕС?

Резултатите от някои първоначални проучвания за въздействието на стратегията “От фермата до трапезата” заключават, че целите на стратегията са в обсега, но рискуват значително намаляване на производството на храни в ЕС и доходите на земеделските производители, подчертавайки опасенията им относно потенциалното въздействие на стратегията върху сектора.

Екологичните организации побързаха да подчертаят недостатъците на тези проучвания, като заявиха, че проучванията не разглеждат пълния набор от ползи, които по-устойчивото производство би донесло за сектора, предаде Euroactive.

Основното разделение между двете страни е, че индустрията иска цялостна оценка на въздействието на стратегията “От фермата до трапезата”, докато екологичните организации смятат, че оценката на всяка мярка в стратегията би била достатъчна.

По време на организираната от EURACTIV виртуална конференция ще бъдат обсъдено това, което все още не се знаем за въздействието на стратегията “От фермата до трапезата” на ЕС върху фермерите, потребителите и околната среда. И какви политически инструменти ще са необходими за постигане на целите?

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ ЗА УЧАСТИЕ В СЪБИТИЕТО ТУК

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама