От фермата до трапезата: 83% от българите не са наясно с приоритетите на стратегията

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
4 Минути

Уроците, които преживяваме, трябва да бъдат включени в политиката на ЕС, каза евродепутатът Сергей Станишев по време на откриването на конференцията, посветена на Стратегията “От фермата до трапезата”

83% от българите не са запознати с политиката на стратегията „От фермата до трапезата“, показват данните Изследователски център „Тренд“ на Димитър Ганев, представени по време на форума „Да изхраним Европа по време на криза – предизвикателства и възможности на стратегията „От фермата до трапезата“, организирана от групата на европейските социалисти. Едва 12% от населението у нас е наясно какви са приоритетите на европейската стратегия. Стратегията на ЕК „От фермата до трапезата“ заема централно място в Европейския зелен пакт и е с амбицията да трансформира хранителните системи в Европа към по-устойчив модел на производство и потребление. Сред основните приоритети на стратегията са намаляването употребата на антибиотиците в животновъдството наполовина, както и достигане на поне 25% дял на биологичното производство в Съюза до 2030 г.

Стратегията “От фермата до трапезата” има три аспекта – здравето на хората, интересите на селскостопанския сектор, околната среда и климата, и трябва да се намери баланс между тях. Това каза евродепутатът Сергей Станишев по време на откриването на конференцията. По думите му много от действията по стратегията вече са в процес на приемане и обсъждане, но наред с това се случиха много нови неща между 2020 г. и днешната дата – пандемия, война. “Уроците, които преживяваме, трябва да бъдат включени в политиката на ЕС”, посочи Станишев. Целта на конференцията е да се формира обществена подкрепа към тази политика.

Евродепутатът завърши изказването си с три призива – към Министерството на земеделието да разясни на всички какво предстои, към браншовите организации да не очакват цялата работа да бъде свършена от аграрното ведомство, а да взимат отношение, към академичните среди, без чиято експертиза нито един от тези процеси не може да бъде изпълнен.

Проучването на “Тренд” показва още, че 51% от българите са наясно, че земеделските производители у нас получават средства по Общата селскостопанска политика (ОСП).

46% от респондентите оценяват, че храната на трапезата на българина е достатъчна. Същото е количеството на хората, които са отговорили отрицателно на този въпрос, представи Димитър Ганев. 60% от хората обаче смятат, че храната у нас не е достъпна за всички, а 64% са тези, които не я оценяват като питателна. Освен това повечето хора избират какво да сложат на масата си според цената, а не според вкуса.

По мнението на Явор Гечев пък целите на стратегията вероятно са се оказали прекалено високи. Аграрният министър посочи, че половината от оранжериите в Европа не са засели тази година. “Не казвам това защото съм песимист, напротив, трябва да сме амбициозно зелени”, допълни той. По думите му трябва да съчетаем политиката в земеделието с продоволствената сигурност. Гечев допълни, че промените в Стратегическия план за развитие на земеделието, за които настояват много от браншовите организации у нас, ще се състои на база на новите реалности.

 

 

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА