От днес влизат в сила изискванията за по-информативни етикети

Златко Златков
Златко Златков
2 Минути

По-информативни етикети на храните за европейските потребители от 13 декември 2014 г., припомня пресцентърът на Европейската комисия.

От 13-и декември 2014 г. новите правила на ЕС за етикетиране, приети от Европейската комисията през 2011 г. Те ще гарантират на потребителите по-ясна, по-подробна и точна информация за съдържанието на хранителните продукти и ще им позволят да правят информиран избор за консумираните храни.

Част от основните промени в правилата за етикетиране са:

  • По-четливa информация (въвежда се минимален размер на шрифта за задължителната информация);
  • По-ясно и унифицирано представяне на алергените (напр. соя, ядки, глутен, лактоза) при предварително опакованите храни (видимо открояване от останалата информация чрез шрифт, стил и цвят на фона) в списъка на съставките;
  • Задължителна информация за алергените при храните, които не са предварително опаковани, включително в ресторанти и кафенета;
  • Изискване за представяне на определена информация за хранителната стойност на по-голямата част от предварително опакованите преработени храни;
  • Задължителна информация за произхода на прясното свинско, овче, козе и птиче месо;
  • Еднакви изисквания за етикетиране при пазаруване по интернет, от разстояние и от магазина;
  • Списък на специално създадените наноматериали в съответните съставки;
  • Конкретна информация за растителния произход на рафинираните масла и мазнини;
  • По-строги правила за предотвратяване на подвеждащи практики;
  • Посочване на съставката заместител при „имитациите“ на храни;
  • Ясно указване на „формовано месо“ или „формована риба“;
  • Ясно указване на размразените продукти.

Правилата за задължителното обозначаване на хранителната стойност върху етикетите на преработените храни ще се прилагат от 13-и декември 2016 г.

Комисията работи заедно с предприятията, за да гарантира бъдещото правилно прилагане на новите изисквания. В момента се разработва и база данни за ЕС, която да улесни идентифицирането на всички правила за задължително етикетиране на равнище ЕС и на национално равнище. Това ще позволи на всички стопански субекти и МСП от хранителната промишленост да правят справки, използвайки лесно за употреба средство. Предвижда се работата по базата данни да продължи през 2015 г.

 

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА