От 1 януари влизат в сила нови изисквания за етикирането на мляно месо

Златко Златков
Златко Златков
1 Минути

Нов регламент на Европейския съюз гласи, че от 1 януари 2014 година при етикетирането на мляно месо ще има някои нови изисквания. Това съобщи ИА „Фокус”, цитирайки д-р Диляна Попова, експерт в Асоциацията на месопреработвателите в България. Тя подчерта, че регламентът важи само за мляното месо, а не за месните заготовки, каквато е каймата.

„Когато в магазините си купуваме продукт, на който пише „мляно месо”, след 1 януари 2014 година, върху етикета на опаковката трябва да бъде упоменато процентното съдържание на мазнините и съотношението на колагена и местния протеин. Освен това при етикетирането на мляното месо, вече и на местните заготовки, ще има допълнителен текст, който да посочва, че продуктът трябва да бъде сготвен преди консумация. Разликата между мляното месо и каймата е, че каймата е месна заготовка, в която се допуска да има подправки”. Диляна Попова каза още, че предприятията от месния бранш са информирани за новия регламент за етикетиране, тъй като изпълнението му е свързано с предварителна подготовка като отпечатване на етикети и осигуряване на финансови средства. Попова обясни, че вече има фирми, които са вкарали новите етикети.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама