Освободиха директора на “Ел Би Булгарикум” заради злоупотреби, той подозира нарушаване на търговски интереси

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
4 Минути

Преди два дни бе обявено намаляване на сирене и кашкавал от държавната компания с 30% във фирмените й магазини

Николай Маринов, изпълнителният директор на държавната млекопреработвателна компания “Ел Би Булгарикум” бе освободен от длъжност.

Решението е взето на заседание на Съвет на директорите на Държавната консолидационна компания (ДКК), съобщиха от ДКК.

Според мотивите в ДКК е постъпила информация, че веднага след избирането му на поста Николай Маринов закупува моторни превозни средства. Избраната фирма не е оторизиран дилър. В сигнала се твърди, че сумата за превозните средства е силно завишена. Пред БТА Маринов заяви, че въпросните превозни средства са одобрени по бизнес програма, която се одобрява от ДКК, и сумата от 850 000 лева, която те са одобрили, е за три превозни средства – млековоз и два камиона. А ние за сума – по-малка от 850 000 лева, сме купили млековоз, два камиона и два леки автомобила, т.е. и тук сме реализирали икономия от над 160 000 лева, която ни позволява да купим допълнително два автомобила, коментира Маринов.

От ДКК посочват, че малко след встъпването на Маринов в длъжност “Ел Би Булгарикум” започва да закупува суровина от фирма, която е новорегистрирана (през месец декември 2022 г.). Има индикации, че цената, на която доставят млякото, е силно завишена, посочват от ДКК. Напротив, точно обратното е – цената е с около осем стотинки по-ниска от доставчиците, които са били до момента, каза Маринов.

Дългогодишни работници от производствената база във Видин подават сигнал в ДКК, че качеството на суровината е значително занижено, посочват още от ДКК. Отделно, най-вероятно за да се генерират по-големи доставки от фирмата доставчик, “Ел Би Булгарикум” се презапасява с готова продукция, която трудно може да бъде пласирана, преди да изтече срокът й на годност, допълват от ДКК. Маринов заяви, че такова нещо няма. Работи се по график, производствената база си изготвя график, праща го на доставчиците и те доставят съобразно графика, коментира Маринов.

От изпълнителния директор на ДКК е назначена проверка по всички сигнали, която е възпрепятствана с редица молби за отлагане във времето и непредоставяне на документи, посочват от ДКК и допълват, че в тази връзка на Съвет на директорите на ДКК е взето решение за освобождаване на изпълнителния директор и председателя на Съвета на директорите на “Ел Би Булгарикум” и е разпоредено стартирането на проверка. Маринов заяви, че всичко, което е било поискано, е било предоставено.

От Държавната консолидационна компания заявяват, че при избора на изпълнителния директор са спазени всички публични процедури, но при сигнали за подобни нередности ще се вземат категорични мерки.

Николай Маринов заяви, че ще заведе дело срещу ДКК.

Той потвърди за БТА, че ДКК е взела решение да го освободи от поста изпълнителен директор на държавната млекопреработвателна компания “Ел Би Булгарикум”. Той съобщи, че е освободена от длъжност и председателят на Съвета на директорите на дружеството Невена Петрова.

По думите на Маринов няма мотиви за освобождаването на двамата.

Той предположи, че освобождаването му от длъжност е заради обявеното решение за намаление на цените на продуктите на компанията, както и заради “натиск, който през последния месец имаме от г-н Димитров от ДКК”. В отговор на въпрос Маринов напомни, че компанията е самостоятелно търговско дружество и оперативните решения се вземат от ръководството й, и затова не трябва да се прави съгласуване на решението за намаление на цените с принципала на компанията – Министерството на икономиката и индустрията.

 

 

ЕТИКЕТИ:
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА