Освен да храни, лукът може и да лекува

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
4 Минути

Освен да те нахрани, лукът може и да те излекува. Хората отдавна са забелязали, че той действа като антибиотик и има антисептични свойства. Съдържа фибри, калций, фосфор, калий, витамини С и В6, сяра и флавоноиди. От букета антиоксиданти в лука най-полезен е кварцетинът. Той предпазва от рак и сърдечни болести, информира “24 здраве”.

Като лекарство лукът се използва в домашни рецепти срещу следните болести:

Инфекция в ухото
Ситно нарязана глава лук се увива в двойна марля. Компресът се прикрепя здраво към болното ухо примерно с бинт. След 12 часа, ако е нужно, се подменя.

Простуда
Преди лягане шайби нарязан лук се поставят на двойна марля и се обуват с чорапи, за да опират в ходилата. Така ускоряват оздравяването.

Гадене
Голяма глава лук се настъргва ситно, увива се в марля и се изстисква силно, за да си пусне сока. После се сварява чаша силен чай от мента. Изпиват се 2 ч.л. сок от лук и след 5 минути се сръбват 2 глътки от изстиналия чай. След още 5 минути процедурата се повтаря, без да се яде или да се пие нещо друго. За 15-20 минути гаденето спира.

Кашлица и бронхит
Прави се паста от ситно нарязан лук и какаово масло. Преди лягане тя се нанася на гърдите и мястото се увива с кърпа. Така секретът от белите дробове излиза по-бързо. Може да се направи и сироп за кашлица с лук. Обелва се една голяма глава и се разрязва на две. Разрязаната страна на двете половини се покрива с по 1 ч.л. захар и те се поставят в найлонов плик за 1 час. След това се нарязват и се съхраняват в затворен съд в хладилник. Взема се по 1 ч.л. от сместа два пъти на ден.

Колики
При бебешки колики се кипват 4 шайби кромид в две чаши вода. След това се оставят да къкрят 5-10 минути. Като изстине течността, се прецежда и на бебето се дават по 4 с.л. от нея два пъти на ден.

Порязвания
Порязаното място се покрива с прозрачната ципа от луковата глава, която е под обелките. Не само ще спре кръвта, но и мястото няма да забере.

Домашна употреба
Освен като лек лукът има и множество други приложения вкъщи най-вече заради антимикробните му свойства. Той например пъди наскомите. Равни части вода и сок от лук се напръскват по дрехите или пък оголените части на кожата се натриват с прясно разрязан лук.

Молците ще избягат, ако сложите в гардероба шише със сок от лук и пробиете няколко дупчици на капачката му.
 Въздухът в хола и спалнята се прочиства от токсини и тежки миризми с няколко шайби нарязан лук, които се подменят през ден.
 Дъски за рязане и кухненски повърхности се почистват, като се напръскват със смес от равни части вода, оцет и водата от сварен лук. След 10-15 минути се измиват.
 Петна от загоряло се махат от тенджери и тигани, като се натрият с лук и се остави сокът му да попие в тях за 1 час.
 Растежът на косата се ускорява, ако веднъж седмично се маже със сок от лук и след 1 час се измие.
 Против ръжда плоското на ютията се натрива с разрязана глава лук.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА