Оставаме на евтини свински и пилешки пържоли, родното агнешко кът

Паулина Йоргова
Паулина Йоргова
3 Минути

Намалява производството и на телешко и говеждо месо

Има стабилен темп на растеж при производството на свинско месо през последните години. Очаква се през тази година обемът на продукцията да се увеличи до 78,11 хил. т. (+3,8% на годишна база). Това сочат предварителните оценки на Центърът за икономически оценки в селското стопанство (САРА). Основните причини за позитивната тенденция са високата степен на концентрация и повишението  в средната продуктивност на едно животно.

В същото време темпът на растеж на производството изпреварва ръста на потребление, което се отразява върху вътрешните цени на едро. Очаква се средната цена за 2019 г. да е 3,29 лв./кг , което е почти на нивото от изминалата година, но е значително под осредненото за периода 2014-2018 г. – 3,46 лв./кг.

С почти 6% ще се увеличи производството на пилешко

В същото време високата  ефективност  при производството на птиче месо е причина за неговото постоянно увеличение през последните пет години. Предварителните прогнози сочат, че обема на продукцията през 2019 г. може да достигне 114,9 хил. тона, което е с 5,9% над  нивото  от изминалата година. Очаква се производството на месо от бройлери да нарасне до 84,4 хил. тона, което е ръст с 2,6%.

Прогнозираната средна цена на едро на пилешко месо за настоящата година е около 2,85 лв./кг, което е с близо 5% под нивото на изминалата. Очаква се това да се отрази по посока намаление цените на дребно, които се предвижда да бъдат около 4,85 лв./кг.

Цената на едро – най-ниската от петилетка, на дребно – няма промяна

По-малко агнешко, произведено в България ще слагаме на трапезата си през тази година. Прогнозира се общото производство на овче и агнешко месо да намалее до 9,92 хил. т, поради свиването на производството на агнешко месо в стопанствата. Прогнозната цена на едро е най- ниската за изминалите пет години – 11,07 лв./кг, но това няма да се отрази върху цените на дребно, които ще се задържат около 13,60 лв./кг.

През 2019 г. общото производство на говеждо и телешко месо в страната ще бъде около 16,54 хил. тона. При това положение намалението в добива на говеждо месо ще 5,8% на годишна база. За последните пет години това е най-ниското ниво, като причините могат да се търсят в свиването на производството в стопанствата при слаб растеж на производството в кланиците.

Очаква се годишните цени на едро на говеждо и телешко месо да се понижат с близо 1,8% под равнището от 2018 г., достигайки  4075 лв./тон кланично тегло. Това равнище е едно от най-ниските от 2014 г. насам, превишавайки само нивото от 2017 г. Тази прогноза се основава на оценките за задържане ръста на консумацията.

 

Паулина Йоргова е завършила икономика на аграрното производство в УНСС и вече повече от 20 години пише за бизнес и финанси, като селското стопанство винаги е било нейния любим ресор. Интересът към тази тематика е основната причина да стане част от екипа на „Агрозона“, където работи като главен редактор от април 2016 година. Развитието на българските села и животът на хората в тях са част от темите, които са свързани с личните и професионалните и интереси. Мечтае някой ден да се завърне към корените си в Добруджа и да работи за добруването на родния си край.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА