Шаранът, макар и традиционната за Никулден риба, през последните години отстъпва място и на други речни или морски видове на трапезата. Едно такова интересно предложение за промяна в менюто за Никулден предлага шеф Николай Пенев, главен готвач в Bar&Restaurant “Renome” в гр. Перник. Звездата в чинията е добре познатият черноморски калкан. Компания му правят домашно приготвена тарама и цветна, земна салата с лилави картофи и цвекло.
Нямам любимо ястие, но това, което ми носи удовлетворение е да наблюдавам първата реакция на хората, след като опитат храната. Това изражение не може да се скрие и говори много. Случвало ми се е да наблюдвам хора, които привидно не са в добро настроение, но опитвайки ястието това се променя, очите им се промеят, лицата им се озаряват. Това е моята мисия. Това искам да виждам, когато хората опитват храната, която приготвям. – Шеф Пенев
Необходими продукти за тарама:
100 г накиснат и отцеден хляб
100 г стар лук (настърган на ситно и отцеден)
220 г хайвер за тарама
60 г кисело мляко
750 мл олио
50 г лимонов сок
Вода – при необходимост
Начин на приготвяне:
Твърдите съставки се блендират до гладкост, заедно с киселото мляко. След това на тънка струя се добяват цялото количество олио и лимонов сок. Ако сместта се получи прекалено гъста може да се добавят и няколко капки вода.
Необходими продукти за салатата:
3 кг лилави картофи (може да се използва и обикновен картоф)
900 г цвекло
60 г дижонска горчица
80 г едрозърнеста горчица
1, 200 кг майонеза
1 връзка девисил
1 връзка пресен лук
1 връзка копър
100 г ябълков оцет
Начин на приготвяне:
Картофите и цвеклото се сваряват и нарязват на кубчета. Към тях се добавят горчицата, майонезата и свежите подправки, както и ябълковият оцет. Всичко се обърква добре и се оставя да престои няколко часа преди консумация.
Приготвяне на рибата:
Почистен и измит калкан, нарязан на котлети по 250 г се овкусява със сол и пипер. Овалва се в царевично брашно и се пържи за 10-12 мин. на 180 градуса, като периодично се завърта от всички страни, за да се сготви равномерно.
*Изпълнението на рецептата изисква време, тъй като се състои от няколко компонента, но въпреки това е подходяща дори за начинаещи, които просто трябва да следват стриктно посочените стъпки, за да получат същия резултат.
Bar&Restaurant “Renome” отваря врати през 2020 г., и празнува първата си годишнина преди няколко дни. Концепцията на ресторанта включва модерен прочит на традиционни, български ястия, но също предлага иновативен подход и нестандартна комбинация от продукти, които да завземат сетивата на гостите и да ги накарат да се върнат отново.