Още не сте измислили менюто за Никулден? Опитайте това предложение на шеф Пенев

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

Шаранът, макар и традиционната за Никулден риба, през последните години отстъпва място и на други речни или морски видове на трапезата. Едно такова интересно предложение за промяна в менюто за Никулден предлага шеф Николай Пенев, главен готвач в Bar&Restaurant “Renome” в гр. Перник. Звездата в чинията е добре познатият черноморски калкан. Компания му правят домашно приготвена тарама и цветна, земна салата с лилави картофи и цвекло.

Нямам любимо ястие, но това, което ми носи удовлетворение е да наблюдавам първата реакция на хората, след като опитат храната. Това изражение не може да се скрие и говори много. Случвало ми се е да наблюдвам хора, които привидно не са в добро настроение, но опитвайки ястието това се променя, очите им се промеят, лицата им се озаряват. Това е моята мисия. Това искам да виждам, когато хората опитват храната, която приготвям. – Шеф Пенев

Необходими продукти за тарама:

100 г накиснат и отцеден хляб

100 г стар лук (настърган на ситно и отцеден)

220 г хайвер за тарама

60 г кисело мляко

750 мл олио

50 г лимонов сок

Вода – при необходимост

Начин на приготвяне:

Твърдите съставки се блендират до гладкост, заедно с киселото мляко. След това на тънка струя се добяват цялото количество олио и лимонов сок. Ако сместта се получи прекалено гъста може да се добавят и няколко капки вода.

Необходими продукти за салатата:

3 кг лилави картофи (може да се използва и обикновен картоф)

900 г цвекло

60 г дижонска горчица

80 г едрозърнеста горчица

1, 200 кг майонеза

1 връзка девисил

1 връзка пресен лук

1 връзка копър

100 г ябълков оцет

Начин на приготвяне:

Картофите и цвеклото се сваряват и нарязват на кубчета. Към тях се добавят горчицата, майонезата и свежите подправки, както и ябълковият оцет. Всичко се обърква добре и се оставя да престои няколко часа преди консумация.

Приготвяне на рибата:

Почистен и измит калкан, нарязан на котлети по 250 г се овкусява със сол и пипер. Овалва се в царевично брашно и се пържи за 10-12 мин. на 180 градуса, като периодично се завърта от всички страни, за да се сготви равномерно.

 

*Изпълнението на рецептата изисква време, тъй като се състои от няколко компонента, но въпреки това е подходяща дори за начинаещи, които просто трябва да следват стриктно посочените стъпки, за да получат същия резултат.


 

Bar&Restaurant “Renome” отваря врати през 2020 г., и празнува първата си годишнина преди няколко дни. Концепцията на ресторанта включва модерен прочит на традиционни, български ястия, но също предлага иновативен подход и нестандартна комбинация от продукти, които да завземат сетивата на гостите и да ги накарат да се върнат отново. 

 

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА