Определиха отстъпката за газьола, рекорден брой стопани участват по схемата

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Бюджетът и тази година е 100 млн. лева

Фермерите ще получат отстъпка от 0,41 лева от акциза за литър закупен газьол,  използван за механизирани дейности в първичното селскостопанско производство през 2021 г. Отстъпката, която ще получат стопаните бе определена със заповед на министъра на земеделието Явор Гечев, съобщиха за Агрозона от Министерство на земеделието.

Годишният бюджет на схемата за държавна помощ е до 100 млн. лева. Това е поредна кампания, в която фермерите получават подпомагане по схемата за държавна помощ „Помощ под формата на отстъпка от стойността на акциза върху газьола, използван в първичното селскостопанско производство”. През тази година документи за участие по схемата подадоха рекорден брой стопани – по първия прием над 13 хил. фермера, беше обявен и допълнителен прием, в който заявления подадоха още 171 стопани.

След 10 ноември започва продажбата на елитен посадъчен материал в два земеделски института

През миналата година ставката за отстъпката бе с 2 ст. повече – 0,43 лв за литър, но при участие на малко над 12 хил. стопани.

Интересът към държавната помощ за отстъпка от акциза за газьола е голям и нараства с всяка изминала година. За кампания 2016 са били подпомогнати 6 716 фермери, за кампания 2017 финансиране са получили 8 250 стопани, за кампания 2018 – те са били 9 597, за кампания 2019 подпомагане са получили 10 734 стопани, за кампания 2020 са 11 634 земеделски производители, а за кампания 2021 подпомагане са получили 12 214 стопани.

Държавната помощ се предоставя на земеделски производители в секторите „Растениевъдство“ и „Животновъдство“ под формата на намалена акцизна ставка на газьола, използван за механизирани дейности в първичното селскостопанско производство. Плащането на помощта ще се състои до края на годината.

 

Четете още:

Ясна е ставката по ПНДЖ 3, превеждат парите до дни

ЕТИКЕТИ:
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА