Опасни пухкави къдели по боровете предизвикват алергии при хора и кучета

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

Освен, че нанасят вреда като се хранят с иглолистата на боровите дървета, гъсениците на боровата процесионка причиняват опасни алергии при хората и животните

Боровата процесионка е най-разпространеният горски вредител в Южна България, а от тази зима за пръв път Изпълнителната агенция по горите получава сигнали за разпространението на процесионката и в Северна България. Експертите по лесозащита и лесовъдите от горските структури извършват мониторинг и предписват мерки за борба за третиране срещу вредителя  и през тази година. Повече за биологията на боровата процесионка и разпространението й по боровите гори разказаха д-р инж. Петя Матева, гл. експерт по лесозащита в Изпълнителна агенция по горите и инж. Пенчо Дерменджиев, директор на Лесозащитна станция – Пловдив.

„Боровата процесионка е опасно листогрижещо насекемо по боровете в страната. Установени са две фенологични форми на вредителя в България – континентална и средиземноморска. Традиционно нападенията от този вредител в страната са най-много на територията на Лесозащитна станция Пловдив, тъй като в нея попадат по-голяма част от боровите гори на Южна България – разположени в Родопите, Средна гора и южните склонове на Централна Стара Планина. За последните 15 години площта на нападнатите от борова процесионка гори на територията на ЛЗС Пловдив е средногодишно около 100 000 дка. През 90-те години те са били значително повече – над 200 000 дка годишно“, разказа директорът на ЛСЗ – Пловдив.

В страната преобладават слабите нападения от процесионка с повреди до 25%

„През 2022 г. нападения от този вредител са констатирани върху 67 100 дка гори, основно на територията на ЮЦДП Смолян и по-малко по западните граници на ЮЦДП Сливен. Преобладават слабите нападения с повреди до 25% са общо 53 300 дка или около 80% от всички нападнати площи в страната. Със средна степен на нападение между 26 и 60% са 11 700 дка, а със силно нападение над 60% е констатирано при 2000 дка гори у нас“, допълни още той.

„Откакто имаме борови гори, десетилетия назад, процесионката се разпространява по дърветата. До момента видът беше разпространен само в Южна България. За жалост поради затопляне на климата и други съпътстващи фактори, вероятно само по транспортните пътища, процесионката успя да се прехвърли и в Северна България. Процесиите от гъсениците и нишките по гъсениците са основните причинители на алергични реакции. Къделите няма как да паднат от дървото и не са опасни, ако не ровим в тях“, заяви д-р инж. Петя Матева, гл. експерт по лесозащита.

Още информация по темата ще откриете в новия брой на списание A ZONA през февруари

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА