Боровата процесионка може да предизвика тежки алергични реакции при хора и животни

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

Боровата процесионка (Thaumetopoea pityocampa) е вид молец от семейство Thaumetopoeidae, разред Пеперуди “Thaumetopoea Pityocampa Schiff”. Гъсеницитеот този вид притежават хиляди мънички косъмчета, покриващи тялото им, които съдържат дразнещ протеин, наречен тауметопоеин.

Боровата процесионка е опасно листогрижещо насекемо по боровете в страната. Установени са две фенологични форми на вредителя в България – континентална и средиземноморска.

Традиционно нападенията от този вредител в страната са най-много на територията на Лесозащитна станция Пловдив, тъй като в нея попадат по-голяма част от боровите гори на Южна България – разположени в Родопите, Средна гора и южните склонове на Централна Стара Планина.

Боровата процесионка е най-разпространеният горски вредител в Южна България, а от миналата зима за пръв път Изпълнителната агенция по горите получава сигнали за разпространението на процесионката и в Северна България.

Освен, че нанасят вреда върху дърветата, гъсениците на боровата процесионка причиняват опасни алергии при хората и животните.

Експертите по лесозащита и лесовъдите от горските структури извършват мониторинг и предписват мерки за борба за третиране срещу вредителя  и през тази година върху 13 000 дка площ.

Къдела на борова процесионка върху иглолистно дърво.
Къдела на борова процесионка върху иглолистно дърво.

В страната преобладават слабите нападения от процесионка с повреди до 25%

„Откакто имаме борови гори, десетилетия назад, процесионката се разпространява по дърветата. До момента видът беше разпространен само в Южна България. За жалост поради затопляне на климата и други съпътстващи фактори, вероятно само по транспортните пътища, процесионката успя да се прехвърли и в Северна България. Процесиите от гъсениците и нишките по гъсениците са основните причинители на алергични реакции. Къделите няма как да паднат от дървото и не са опасни, ако не ровим в тях“, заяви д-р инж. Петя Матева, гл. експерт по лесозащита.

Института за гората има проучване, според което експертите отдавна очакват и прогнозирали  процесионката да се премести в Северна България. Учените са установили, че мъжките процесионки могат да прелетят до 2 км.

Прогнозите на учените са предполагали, че всяка година разпространението на вида ще се увеличава с по 2 км на изток, но не са предполагали, че това ще се случи дори по-бързо.

„Гъсениците при едната форма на процесионката пълзят в края на есента при положителни температури. Другата форма би трябвало да тръгне от къделата към земята през март-април, но когато са по-високи температурите, както през тази зима, те тръгват и по-рано, дори през януари“, поясни още тя.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА