ООН: Правото на труд е основно човешко право

Лилия Александрова
Лилия Александрова
2 Минути

Правото на труд е основно човешко право, признато от ООН с Всеобщата декларация за правата на човека. На Международния ден на труда и работническата солидарност, си припомняме и правата за равно възнаграждение за равен труд, справедливо възнаграждение, съответстващо на човешкото достойнство, на здравословни и безопасни условия на труд, на почивка и периодичен платен отпуск, както и на синдикална защита.

Денят на труда се отбелязва от 1890 г. с резолюция, приета на учредителния конгрес на Втория интернационал в Париж, Франция (14-21 юли 1889). Тази дата се свързва с годишнина от началото (1886) на голяма стачна вълна в САЩ с искане за осемчасов работен ден, в която се включват над 300 000 работници от цялата страна.

В България първият опит за честването на деня е през 1890 г. по инициатива на Типографското дружество. Първите масови манифестации са през 1893 г. в София, Пловдив и Видин. За първи път Денят на труда и на международната работническа солидарност е обявен за официален празник през 1939 г., а от 1945 г. се чества всяка година, предаде dariknews.bg.

«Достойни доходи и достойни условия на труд във всеки аспект на обществото ни и до днес са наша неизменна цел“, заяви Светла Василева, председател на ФНСЗ в свой пост в социалната мрежа и допълни: „Честит празник на труда, уважаеми работещи хора в отрасъл Земеделие! Да са светли Великденските празници!“

„Работническата солидарност постига повече – по- добри условия на труд и по- високи заплати, спазване на договорите и обществените обещания“, каза Валентина Васильонова, зам.-председател на ФНСЗ и президент на сектор “Земеделие” в Европейската федерация на синдикатите от хранителната промишленост, земеделието и туризма. „Работническата солидарност е в основата на гражданската солидарност. Днес става все по-ясно, че не може да има индивидуално благополучие, ако обществото е бедно, болно и разделено“, посочи тя в публикация в социалната мрежа.

ЕТИКЕТИ: , ,
Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements