Днес започва Октоберфест в Германия. Ако сте далеч от погълнатия от фестивален дух Мюнхен, предлагаме утеха – любопитна информация за бирата, която спокойно можете да комбинирате с български наденички.
Около 90% от бирата всъщност е вода. Именно водата е основна съставка в пивоварната индустрия, наред с малца, хмела и пивните дрожди. Тя се използва от накисването на ечемика до производството на кехлибарената напитка. Често характерните за някоя бира особености се дължат на водата, която се влага в производството. Светлото пиво тип “Пилзен” например се получава благодарение на по-меката вода, а за тъмно пиво е необходима вода с по-голяма твърдост, става ясно от “Пътеводител на българската бира”, издание на Съюза на пивоварите в България.
Малцът, друга неизменна за пивото съставка, представлява покълнала при определени условия зърнена култура – обикновено ечемик или пшеница. Първите количества бира се правели като хората оставяли дъжда да намокри зърната. Така те естествено пониквали, а после слънцето изигравало своята роля и ги изсушавало. Днес вече технологиите владеят процеса до съвършенство.
Горчивината на бирата се дължи на хмела. Съставката с форма на шишарки придава характерния вкус и аромат на пивото. Хмелът има роля в стабилизацията на напитката и за образуването на така типичната пяна. Има различни сортове хмел – с различни аромати и горчивина.
Алкохолната ферментация на сместа, която впоследствие се превръща в бира, се дължи на пивните дрожди. Те също играят важна роля за вкуса и аромата в бирената чаша.
И за финал – дори да не сте на Октоберфест, в края на съботния работен ден, можете да потопите сетивата си в халба родна бира.
Четете още: Октоберфест започва, пилето и бирата поскъпват