Октоберфест по български

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

Днес започва Октоберфест в Германия. Ако сте далеч от погълнатия от фестивален дух Мюнхен, предлагаме утеха – любопитна информация за бирата, която спокойно можете да комбинирате с български наденички.

Около 90% от бирата всъщност е вода. Именно водата е основна съставка в пивоварната индустрия, наред с малца, хмела и пивните дрожди. Тя се използва от накисването на ечемика до производството на кехлибарената напитка. Често характерните за някоя бира особености се дължат на водата, която се влага в производството. Светлото пиво тип “Пилзен” например се получава благодарение на по-меката вода, а за тъмно пиво е необходима вода с по-голяма твърдост, става ясно от “Пътеводител на българската бира”, издание на Съюза на пивоварите в България.ечемик-бира

Малцът, друга неизменна за пивото съставка, представлява покълнала при определени условия зърнена култура – обикновено ечемик или пшеница. Първите количества бира се правели като хората оставяли дъжда да намокри зърната. Така те естествено пониквали, а после слънцето изигравало своята роля и ги изсушавало. Днес вече технологиите владеят процеса до съвършенство.

Горчивината на бирата се дължи на хмела. Съставката с форма на шишарки придава характерния вкус и аромат на пивото. Хмелът има роля в стабилизацията на напитката и за образуването на така типичната пяна. Има различни сортове хмел – с различни аромати и горчивина.

Алкохолната ферментация на сместа, която впоследствие се превръща в бира, се дължи на пивните дрожди. Те също играят важна роля за вкуса и аромата в бирената чаша.

И за финал – дори да не сте на Октоберфест, в края на съботния работен ден, можете да потопите сетивата си в халба родна бира.

Четете още: Октоберфест започва, пилето и бирата поскъпват

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА