Окончателно: Отпада задължението за измерване на количеството ползвана вода от рибните стопанства

Васил Русев
Васил Русев
2 Минути

Комисията по земеделието и храните в Народното събрание прие единодушно законопроект за изменение и допълнение на Закона за водите за второ гласуване. Всички присъстващи десетима членове на комисията гласуваха “За”, а малко преди вота тримата представители на Обединени патриоти напуснаха заседанието.

Най-важното положение в промените на закона е, че отпада задължението за измерване на количеството ползвана вода от рибните стопанства и те ще плащат само въз основа на лимитите, определени от Басейновите дирекции в разрешителните за водовземане.

Основният мотив за промяната е, че между точката на водохващане и ползващия водата басейн понякога трети лица отклоняват големи обеми и не е редно бизнесите да плащат за тези загуби. Освен това при наводнение, например, може да навлезе повече вода, нежелана от стопанисващия, но след като е измерена, той ще е длъжен да я плати, обобщи председателят на земеделската комисия Десислава Танева.

Втората промяна е премахването на два вида такси за бизнесите, отглеждащи риба и рибни продукти – таксата за дифузни замърсявания и таксата, която се дължи за водовземане от воден обект за аквакултури. Предложението е да не се събират такива такси въобще, за да се уеднакви режимът за производителите от проточни рибарници покрай реките и от садковите стопанства в язовирите.

Между първо и второ четене са прецезирани текстрове, които не съответстват на правилата на МОСВ, като необходимите корекции също бяха гласувани днес.

Avatar photo
Автор: Васил Русев
Васил е журналист в уебсайт и списание „Агрозона“ от август 2018 година. Роден е през 1983 година в Пловдив. Възпитаник е на Националната професионална гимназия по горско стопанство "Христо Ботев" в град Велинград и на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Работи като журналист от повече от 10 г., а опитът му е съсредоточен в длъжностите - репортер, редактор и водещ. Личните му интереси са свързани с историята, политиката, природните процеси и спорта.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА