Очакват се още градушки

Георги Узунов
Георги Узунов
2 Минути

През следващата седмица се очакват градушки и нови изпитания за земеделските култури. Това сочи прогнозата на агрометеоролозите от НИМХ при БАН. За следващите седем дни не се очаква промяна във времето. Ще има неустойчиво време с превалявания, казват експертите. Температурите ще са близки до нормалните за втората половина на май.

Валежите през изтеклия период на места надвишиха 50-60 l/m². Такова беше състоянието във Видин, Враца, Монтана, Лом, Кюстендил, Пловдив, Стара Загора. Това доведе до увеличение на  влагозапасите и в по-дълбоките почвени слоеве. Прогнозираните валежи в края на второто и началото на третото десетдневие на май ще поддържат много добро нивото на почвените влагозапасите в 50 и 100 cm слой, в по-голямата част от полските райони на страната над 80% от ППВ.

Дъждовете ще се отразят благоприятно на зимните житни култури, при които протича формиране и наливане на зърното. В края на периода при ечемика и пшеницата на места в Централна и Южна България ще се наблюдава фаза млечна зрелост. При царевицата и слънчогледа ще протича фазата листообразуване.

През следващата седмица при овощните култури наедряването на завръзите ще се осъществява при повишен инфекциозен фон от гъбни патогени: струпясване по семковите овшки, сачмянка по костилковите видове.
 Високата атмосферна влажност ще бъде предпоставка за развитие на късно кафяво гниене по плодовете на по-ранните сортове череши, на сиво гниене по зреещата ягодова реколта.

Условия за провеждане на растителнозащитни пръскания ще има в края на периода главно в източните райони на страната.

Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements