Очакваме добро качество от тазгодишното грозде

Агрозона
Агрозона
2 Минути

Очакваме добро качество на тазгодишната реколта винени сортове грозде. Стана ясно от думите на земеделския министър Румен Порожанов при откриването на гроздобера в чирпанското село Могилово, На събитието присъстваха още Красимир Коев – директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното, както и много агрономи и технолози от региона.

3 порожанов поточна линия грозде-1Министър Порожанов отбеляза, че секторът е добре структуриран, а през тази година няма на 100% пропаднали площи.

„България има около 600 хил. дка лозя, като 55% от тях са червени сортове, а 44 на сто – бели. В тях влизат и десертните сортове. Очакваме не по-лоша година от 2017 г. по качество и количество, освен това реколтата ще бъде с добра захарност”, категоричен бе министърът. Прибраното грозде за винопроизводството ще бъде около 150-160 млн. кг. Други 100 хил. тона грозде се използват за направа на ракия. Тук обаче не влиза и оцетът, чийто количество е между 50 и 60 хил тона.

Страната ни е добра в износа на напитката, като средно експортът е около 10 – 20 хил. тона годишно. Гроздоберната кампания  вече стартира, като изкупните цени на суровината между 60 и 80 ст.  Виненият сектор е сред водещите в страната ни, като  имаме над 166 лицензирани изби, а други 15 са в процес на подготовка, заключи Румен Порожанов.Porojanov grozdober

Avatar photo
Автор: Агрозона
Agrozona.bg e информационен сайт, който представя последните новини и анализи в сектор „Земеделие”, Хранително-вкусовата промишленост и предприемачество в селските райони. Тук ще откриете полезна информация, свързана с възможностите за национално и европейско финансиране на българските фермери, промени в българското и европейското законодателство и тенденциите в селското стопанство в България, Европейския съюз и по света.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements