Обединените животновъди подкрепиха протеста срещу Законопроекта за горивата

Георги Узунов
Георги Узунов
2 Минути
Исканията на земеделския бранш да бъдат изключени фермерите от обхвата на спорния Законопроект за горивата бяха подкрепени днес и от  Управителния съвет на Обединените български животновъди.  Те се присъединяват в дистанцирането на земеделските стопани от лицата, които са замесени в каквито и да било злоупотреби и контрабанда с горива както и прилагането на крути мерки и стриктен контрол срещу такива. Организацията, ръководена от Бойко Синапов е категорично против вменяването на сектора, на неприложими и тежки изисквания.
По-рано днес бе проведена среща на представителите на земеделската общност с премиера Бойко Борисов, а след нея разговорите продължиха при аграрния министър Румен Порожанов.На днешната среща при министър-председателя бранша и вносителите се обединиха за тежки санкции при контрабандата с горива. Земеделският сектор обаче трябва да бъде облекчен от излишно финансово и административно натоварване като регулация в новия законопроект за горивата.  „Има разбиране по въпроса и се върви в правилната посока. Ще продължим да работим за да може да има яснота при внасянето на първо четене на доклада и да е ясно към какви други промени ще се върви при второ четене“, допълни Порожанов.

„Законопроекта предвижда някои рестрикции и регулации, които касаят земеделския сектор. Срещата при премиера беше в контекста на това, че земеделските производители не са търговци, а потребители. Всеки производител, който като потребител закупува своето гориво с платени акцизи и данъци се отчита. „Никой няма интерес от покупка на нелегално гориво, при което не може да възстанови ДДС-то и акциза. Земеделския сектор отдавна е излязъл от сивия сектор и за това помогнаха всички програми, които са свързани със земеделските фондове“.

Земеделският министър каза още, че подкрепя искането на земеделците горивото, което потребяват, да бъде маркирано. За самите тях това е по-удобно, такава е и европейската практика  и няма нищо лошо в нея, допълни той.

Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements