Няма опасност от измръзване на посевите пшеница в Добричкия регион

Лилия Александрова
Лилия Александрова
1 Минути

Няма опасност посевите пшеница в Добричкия регион да измръзнат при минус 11 градуса температура, каза директорът на Добруджанския земеделски институт доцент д-р Иван Киряков пред БТА. Регионът произвежда най-много хлебно зърно в страната и през тази година площите с пшеница надхвърлят 1 199 000 дка.

Всички сортове пшеница, създадени в Добруджанския земеделски институт край Генерал Тошево, са устойчиви на температури минус 18-22 градуса за срок от 72 часа, без да измръзнат. Това е установено при тестване в лабораторни условия, а онези посеви, които не са издържали на студа, са отпаднали от селекцията.

Според д-р Иван Киряков сортовете, които масово са засети в страната през тази стопанска година са „Енола“, „Аглика“, „Драгана“, „Мерилин“ и „Кристи“. Те са създадени за местните климатични условия, като е използвана генетична плазма от високо устойчиви на студ руски и украински пшеница. По-голяма опасност от измръзване има за европейските сортове пшеница засети в страната, които не са адаптирани към местните условия.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА